Je mnoho užitečných dovedností, jež by se do života fakt hodily, jenže ve škole vás je nenaučili. Pojďte s námi doplnit znalosti a doučit se, jak připravit koktejl s ginem. Může se to hodit, až budete po covidu pořádat první velkou párty, nebo až budete chtít zapít žal ze svého nudného života, který se poslední rok skládá pouze ze sezení doma.

Nebudeme předpokládat, že máte doma plný bar, a tak si prozradíme návody na jednoduché koktejly, k nimž nepotřebujete žádné exotické ingredience. Nejdříve se ale podíváme na zoubek několika dalším, ať aspoň víte, o čem je řeč.

Jaké koktejly s ginem jsou známé?

Gin Martini: To nejjednodušší, co může být. Jeden díl Martini ku 5 dílům ginu, trochu ledu a na ozdobu olivu či citronovou kůru. Na tomto koktejlu se nedá nic zkazit, když do něj místo olivy dáte nakládanou cibulku, máte jiný koktejl – Gin Gibson!

Gin Gimlet: Klasický a neuvěřitelně jednoduchý nápoj, který byl náhodně vynalezen na konci 19. století, když se britští lékaři snažili najít způsob, jak námořníkům podávat limetkovou šťávu (kvůli kurdějím). Gin Gimlet totiž obsahuje gin, limetkovou šťávu, javorový sirup a volitelně trochu sodovky.

Negroni: Koktejl Negroni je považován za aperitiv a prodává se pod značkou Antico Negroni 1919. Namícháte si ho z 1 části ginu, 1 části vermutu a 1 části bitteru (např. Campari).

Koktejl 75: Prý byl vynalezen ve 20. letech minulého století v baru v Paříži a jeho název je odvozen od děla Howitzer 75mm, protože vás jeden shot tohoto koktejlu zasáhne podobně jako kulka. Co se skrývá uvnitř? No, co byste čekali z Francie! Gin, citron a šampaňské.

Tom Collins: Koktejl z ginu, citronové šťávy, sodovky a cukru. Jeho jméno má však zajímavou historii, získal ho podle jednoho trapného vtípku z roku 1874. Šlo o to, že za vámi někdo přišel, zeptal se, jestli znáte Toma Collinse. Vy jste ho neznali. Daný člověk vám popsal, jaké ošklivé věci o vás Tom Collins říká a že byste ho tedy měli urychleně poznat. Vy jste ho pak šli hledat – ale on neexistoval. Ano, trapný vtípek, přesto je dodnes znám jako Hoax Tomma Collinse z roku 1874. Toma Collinse by se možná dalo přirovnat k našemu Járovi Cimrmanovi.

Jak připravit koktejl Tom Collins?

Tom Collins je ideálním koktejlem do horkého počasí, podává se ve vysokých válcovitých sklenicích zvaných Collins glass.

Ingredience:

  • 3 díly ginu (nejlépe Old Tom Gin)
  • 2 díly citronové šťávy
  • 1 díl cukrového sirupu
  • 4 díly sodovky

Postup:

Vše smíchejte, nalijte do sklenice, přidejte led a plátek citronu.

Mimochodem, když místo ginu použijete whisky, získáte okamžitě jiný koktejl – tentokrát pojmenovaný John Collins.

Jak připravit cukrový sirup?

Vezměte 1 kg cukru krupice, nasypte ho do hrnce a zalijte 600-750 ml vody. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak vařte opět na mírném ohni 8-10 minut. Pěnu odeberte naběračkou, sirup by měl trochu zhoustnout, v tuto chvíli ho již nemíchejte. Přelijte ho přes plátno do sklenice, nechte zchladnout a použijte!

Kromě domácí výroby se dá cukrový sirup i koupit pod různými značkami (Giffard, Monin).

Tvorba webových stránek: Webklient