Příběh alkoholových koktejlů a nápojů je tak fascinující, jak fascinující může být i samotná lidská povaha. Od míchaného drinku po domácí pivo, každý nápoj má svůj příběh a pozadí, které najdete ve skleničce, když ji zvednete na přípitek. Zastavme se na chvíli a podívejme se na to, proč byste měli vybírat s rozmyslem, co leží na vašem stole. Rádoby znalci se ohánějí teoriemi, ale my se budeme bavit o tom, co se opravdu počítá – o zážitcích a emocích, které s každým douškem zažíváme.
Příběh jednoho špatného vína
Pojďme se ponořit do neblahého osudu jednoho zapomenutého ročníku vína. Říká se, že skvělý Cabernet Sauvignon z roku 1978 byl kdysi lahodným elixírem, avšak jedna špatná fermentace a jedno špatné uložení udělalo z lahve něco, co bychom mohli označit za vinařskou katastrofu. Víno se proměnilo v cosi, co by se ve vinohradu rozhodně nenazývalo uměním. Když se na něho podíváte na stole, máte pocit, že v sobě ukrývá více dramat než jakýkoliv americký film. A přitom, kdyby si tento Cabernet na chvíli odpočinul v ideálním temnu a stabilní teplotě, mohl by být opravdu slavný. A přiznejme si, kdo by nechtěl vyprávět historku o tom, jak si s přáteli vychutnával lahodný drahokam, místo toho, aby si stěžoval na pachuť notorického „zbytkového vína“?
Jak to bylo s nápoji, je to mnohdy stejná písnička. Než si objednáte další rundu v baru, zamyslete se nad tím, zda skutečně potřebujete tu „levnou specialitu“ nebo se raději nevrátíte ke „starému dobrému“. Mějte na paměti, že to, co políbíte přes rty, může mít důsledky, které ovlivní nejen vaši náladu, ale i kvalitu celého večera. Vybrat si špatné pití, to je jako jít na rande s někým, kdo má v profilu napsáno „milovník medúz“ – vyhněte se tomu jako čert kříži.
Naštěstí je tu možnost volby
Na světě manipulace s alkoholem se ukrývá nevídaná možnost – řemeslně vyráběná piva, střídmá vína, a originální koktejly, které jsou zaručeně nejlepšími kamarády vaší životní filozofie „carpe diem“. Proč se spokojit s šedivým průměrem, když můžete ochutnat čerstvý, hřejivý, a voňavý Gin Fizz, který se nese na vlně lokálních surovin? Kdyby lidé před naším generací věděli, že je možnost si na zdravý a příjemný způsob tentokrát zpestřit chlast, uzavřeli by s touto tradicí ženevské akordy.
A nezapomínejte na ty, kteří nejsou příznivci alkoholových úletů. Nealkoholické variace na moji oblíbenou Mojito přináší osvěžení po parném dnu v kanceláři, přičemž si o ně říká i váš játra. V pití je důležité udržet rovnováhu a přistupovat k tomu s lehkostí a humorem. Proto si užijte drinky, které vám opravdu vyrazí dech, a pokud se dostanete k čemukoli, co je za hranicí, co vaše játra unese, raději se stavte na čaj. Na zdraví!
Alkohol má moc spojovat a rozdělovat zároveň, tak proč neudělat z pití oslavu, z které si odnesete víc než jen paměť na páteční večer? Na každý špatný drink v baru si vzpomeňte tak, jako si pamatujete moment, kdy váš nejlepší kámoš lízal ten ukrutně zlý alkoholem protkán šampaňský flek z podlahy. Což mě přivádí k myšlence, že ve světě chytrého pití si podání ruky s tichou hrdostí zaslouží každá úspěšná degustace.