Když se řekne zelenina, spoustě z nás se vybaví akorát tak mdlé saláty a nudné přílohy, které se vlečou jako úsloví pro spokojený život. Ale co když vám povím, že květák, ten nevýrazný hrdina ze sekce zeleniny, se vzpíná k oblakům popularity a stává se z něj něco jako rocková star mezi pokrmy? Čtěte dál, ať víte, proč byste mu měli dát šanci a začít si ho hypovat do svých jídelníčků.

Populární květinová show

Na začátku tohoto květákového románu je třeba zmínit, že květák není jen nějaká obyčejná zelenina. V posledních letech se ukázalo, že nejen že skvěle chutná, ale také má neschválený talent na to, aby se stal zdravou alternativou k mnoha pokrmům. Z bílé květinové hlavy se dá vykouzlit rýže, těstoviny, ba dokonce pizzy, které by i rádi přijmuli vegani. Kdo by si pomyslel, že by tak nenápadný zeleninový kousek mohl stát na rozcestí kulinářské revoluce?

Někdo by mohl říct, že to zní jako bláznivý sen food blogerů, ale opravdovým překvapením je, že květák obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Například vitamin C a K, které hrají roli v mnoha důležitých procesech našeho organismu. Takže když si padajte mezi hvězdy gastronomie, vzpomeňte si na ten skromný kousek, který vám za pár korun může dodat víc „wow“ efektu než celý Instagramový feed šéfkuchařů.

Nové experimenty v kuchyni

Překvapivě se květák ve své úpravě stal i hitem na Instagramu. Všichni jsme už viděli trendy pokrmy z květáku s lákavou estetikou, které spolehlivě vyženou jakoukoli zlatou rybku z rybníka jakožto nový král obsahu pro sociální sítě. Ať už je váš styl jakýkoliv – minimalistický nebo extravagantní – zkuste květák na různé způsoby: pečený, smažený, nebo klidně rozmixovaný do krémové polévky. Vaše makroživiny poděkují, vaše chuťové pohárky povznesou a možná vám ušetří i pár korun navíc na ten drahý craft beer.

Ale nejlepší na tom je, že nekončíme jen u vaření. S květákem se všechno dá hravě posunout na další úroveň. Proč si nezapálit gril a nezamířit k venkovnímu životu? Až cielou společnost pozvou na květákové barbecue, kdy si dostaví odvážní experimentátoři s omáčkami, chutěmi a novými kombo mixy. Věřte, že se budete cítit jako moderátor v TV show, zatímco vaše sousedské davy obdivují vaši kuchařskou kreativitu.

Kdo by to byl řekl? Květák jakožto nový hrdina na poli gastronomie? Je to zázrak přírody nebo nečekaná variace na dnešní kulinářskou dobu? Rozhodně neberte tuto zeleninu na lehkou váhu, nebo si s ní alespoň zkuste na příštím dinner party pohrát. Třeba objevíte další poklad, který už roky čeká, až bude obávaně servírován jako ústřední bod večeře. Tak na zdraví a bon appétit!

Tvorba webových stránek: Webklient