Kdo by si pomyslel, že tak obyčejná potravina, jako je chléb, má v sobě tolik příběhů, nadšení a dokonce i mystiky? Pro většinu z nás je chléb jedním z nejzákladnějších pokrmů, ale jeho historie je tak bohatá, že by to stačilo na román o několik svazků. Společně se podíváme na to, co vlastně dělá chléb nejen potravinou každodenní potřeby, ale i symbolem kultury, tradice a někdy dokonce i umění.
Od starověku po moderní pekárny
Když se vrátíme pár tisíc let zpátky, naši předci se snažili zjistit, co se stane, když smíchají mouku s vodou a nechají to ležet venku. Odpověď? Kysnutí. Tak se zrodil chléb, jaký známe dnes. A není to ledajaká záležitost! Dnes existují lidé, kteří si hrají s různými druhy mouky, kvasnic a dokonce i tajnými ingrediencemi. Pak přijdou na to, jak vytvořit ten perfektní bochník, který nejen chutná jako nebe, ale i vypadá jako umělecké dílo. A víte co? V některých pekárnách platí za nejlepšího pekaře víc než za průměrného chirurga. Že je to šílené? Možná, ale alespoň se poté můžete pochlubit svým „zdravým“ chlebem na Instagramu.
Chléb má také nezanedbatelnou symboliku. V minulosti byl považován za božský dar, dokonce i v křesťanství jako symbolem těla Kristova. Takže příště, když budete jíst svůj toustový chléb, nezapomeňte mu vzdát hold. Je jako švýcarská armáda v naší stravě: všude je a ve všem se dá použít. Chcete si udělat sendvič? Žádný problém. Lívance? Jasně! A co o víkendu napéct pizzu? To by šlo prakticky z čehokoli, co se načíhá v kuchyni.
Trendy, které nám dělají v žaludku nepořádek
Pokud si myslíte, že chleby z supermarketu jsou králem, zamyslete se znovu. Proces, kterým projdou, by se mohl popsat jako „Monte Carlo“ ve srovnání s „dřevorubcem ve FOREXu“. Čerstvost, kvalita a suroviny se vytrácejí jako váš bývalý partner na víkendovém festivalu. A pak se zjeví artisanal pekárna, která má v nabídce bagetu, která je přibližně tak dlouhá jako vaše poslední smysluplná konverzace a s určitou dávkou hipsterského šarmu. Můžete ji jíst se špetkou soli nebo namočenou v olivovém oleji, a rázem se z vás stane gurmán!
Ale ne všichni jsou nadšeni novými trendy. Někteří lidé se smějí všem těm moučným vymýšlením a preferují osvědčený starý bílý krajan nad barevným, semínkovým, bezlepkovým cirkusem. „Kdo potřebuje posilovnu, když můžete cvičit pod zátěží žitného chleba?“. A to je pointa. Chléb je o volbě. Můžete jít tradičně, nebo se vydat na dobrodružnou stezku moderních chutí. Výsledek ale vždycky bude stejný – hladoví lidé, kteří rozebírají bochníky na Instagramu.
Kult oběda a jeho nesmyslnosti
Dalším vzrušujícím fenoménem je obědový „rave“ kolem sendvičů. Mezi yuppies se už stal kultem dávat dohromady po delikátně vybraných ingrediencích a sdílet své kreace na sociálních sítích tak energicky, jako by se připojili k nějakému náboženskému společenství. „Nehleď mi na to, že tvoje pečivo vypadá jako něco, co vytáhli z příkopu, je to domácí!“. Jasně, kamaráde, od přítelkyně z dětských let po gurmánské restaurace, kde si můžete dát kapitána sendviče s pesto omáčkou a avokádem, drží se i čistě pragmatických hladovců.
A tak je chléb v dnešní moderní době nejen potravou, ale také projevem identity. Každý z nás s ním nějakým způsobem koresponduje, od pečení po sdílení na sociálních sítích. Ať už jsme milovníci tradičního chleba nebo zaujatí labužníci, nakonec to všechno spojuje jednu věc – chutě, které rozproudí naše chuťové pohárky uprostřed chaotického městského života. Tak si příště vzpomeňte na to, co všechno může chléb nabídnout, a klidně mu uvařte oběť – nebojte se, nebude se zlobit!