Chlast, pití, hltání chmelového elixíru nebo ílovité tekutiny z vinice, bylo od nepaměti součástí našich životů. Nejde jen o slast, kterou cítíme při prvním doušku, ale také o kus kultury, sociálního statusu a samozřejmě nezbytný doplněk k životním zážitkům. S příchodem moderní doby se však pití proměnilo na něco mnohem víc než pouhou konzumaci. Dnes se pije s cílem vyjádřit sebe sama, své názory a životní styl, což s sebou nese spoustu bizarních trendů, které byste nečekali ani na tom nejvíc hipsterském festivalu piva.
Od lahváčů k craftu: revoluce v českém chlastání
Začněme tam, kde to všechno začíná – u piva. Kdysi jsem si myslel, že jediným důvodem k pití piva je zápas, dobrá hospoda a parta uvnitř. Ale teď, když se po Praze začíná rozjíždět craft pivní boom, zjišťuju, že pivo je umění, kult a dokonce i filozofie. Nejde jen o náhodné naplnění sklenice, ale o příběh skrytý v každém doušku. Plzeňský ležák? Dávná tradice. Ale co říkáte na dvanáctistupňový ipu z malebné slovácké vesnice? Pijete pivo, ale cítíte se jako moderní Renesanční člověk!
Navíc je tu ještě jedna perlička – víte, že podle posledních studií se pivo stalo jednou z nejvíce pozorovaných sociálních aspektů? Zatímco při prvním rande se většinou sáhne po víně (a to je klasika), pivo se stalo signálem nátury. Možná jste měli na to setkání vestu a černé brýle, ale skrz ten lahváč ukazujete, že jste fajn kluk. Jste ten, který nesedí v kanceláři s kravatou, ale užívá si zlatavý mok na terase s výhledem na město. Město, které se tak moc mění, zatímco vy si dopřáváte další pintu nebo tři.
Koktejly: více než jen ochrana proti vzpomínkám
A teď přejdíme na koktejly – ty malebné, voňavé elixíry, které většinou nesou jméno podle superhrdiny, jedné noci či magické pohádky. Kdo by si pomyslel, že margherita, která vám na první pohled připomíná léto, ve skutečnosti vznikla v padesátých letech jako součást utajené cocktail party pro vybrané noblesní vrstvy? Jako by se z jedné skleničky stala značka – “jsem teda frajer, co ví, co se nosí.”
Nyní se můžeme také pustit do dalších trendů, jako jsou low-alcohol a zero-alcohol drinky. Jak se ukazuje, ani yuppies nechtějí skončit jako vystresovaní manažeři, kteří jednou v týdnu šuknou do hlavy. Tak si místo plzeňského dáváte něco bez alkoholu, s robustním jménem a stejně tak komplexními chutěmi. Vaše chození po baru se najednou mění na showroom moderní kultury, kde si můžete vybrat mezi nealko gin tónikem a ohromujícím aperolem z Kapverd.
Humor jako společník životního stylu
Nemá cenu si nic nalhávat, ale chlast je tu vždycky jako stín v našem životě. Někdy s námi sdílí smíšené pocity, jindy nám rozjasní večer a my si říkáme “dnes to prostě rozbalím”. Ať už je váš drink ovocný a šumivý, nebo vám doplní večer temné pivo, vždy si pamatujte, že humor se často nachází na dně sklenice. Takže pokud se náhodou ocitnete v situaci, kdy je váš drink na dně a vy si užíváte ten úžasný zážitek, víte, že ve skutečnosti je to vše o vás. A to je důvod, proč do chlastu medituje víc než až ulcerózní gastritida, protože kdo jiný ví, jak se smát, než vy, ti odvážní yuppies a carpe diam povaleči?