Snídaně je považována za základ dne, ale co když se stane arénou pro soutěžení mezi yuppies? Od kváskového chleba se šunkou, přes avokádové toasty až po tajemné latte s okurkovým aroma. V městské džungli, kde se usmíváme na Instagramu dříve, než stihneme zamrazit naše smoothie, se pomalu ale jistě tvoří nová etiketa, jak si objednat jídlo. Dneska se ponoříme do toho, jak se stát králem snídaně, aniž byste vypadali jako venkovní turista s papírovým mapou.

Kavárenští experti a jejich magická slova

Než se pustíte do objednávky, zamyslete se nad tím, jaká slova ve vašem menu vyvolávají úsměv na tváři vaší oblíbené baristky. Třeba takový „kvalitní kávový zrnko“! Pokud si objednáte tohle kouzelné spojení, nikdo neřekne ani slovo o vašem nedostatku znalostí o původu kávy. A věřte mi, je to i planý poplach, protože přiznejme si, kdo se dneska vážně stará o to, odkud ten kafe přišel? Stejně jako je důležité mít na paměti, že nikdo nemá rád snídaně, které vypadají jako křížová cesta gymnastických chyb.

Nabízí se také jedno nažehlené pravidlo: čím delší a komplikovanější objednávka, tím víc jakoby jste měli o jídle přehled. Třeba „čtvrtka avokáda na topinamburovém chlebu v kombinaci s bobulemi goji a drcenými pistáciemi“. Ačkoliv ve skutečnosti netušíte, co se skrývá za jednotlivými ingrediencemi, je to rozhodně perfektní způsob, jak vzbudit dojem, že jste včera večer vychutnávali degustaci na French Rivieře. Na jazyku to zní jako balet mezi chutěmi, zatímco realita je spíš jako ukolébavka pro vaše útroby.

Insta-friendly jídelníček: Styl, nebo logika?

Určitě si na milisystému snídaní vybudujete závislost. Ale ve skutečnosti vaše snídaňové fotky smí přímo strategicky nimrat v logice. Každý kousek jídla, který sníte, by měl být záměrně vybrán tak, aby potěšil nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše sledující. Představte si, jaký WOW efekt vyvolá nahé avokádo, posypané křupavými semínky a doplněné o výrazný barevný smoothie bowl. S podtitulem ve stylu „Život je příliš krátký na šedé jídlo“. Jen si dejte pozor, abyste si vzali dost těch intagramových pohledů, abyste se je i doma už už kroutili na všechny ty vaření chvilky.

Tady je ten zábavný fakt: vyhýbat se výrobkům z běžné bílé pšeničné mouky je určitě trendy, ale v minulosti byla bílá mouka vysoce ceněna, dokonce byla považována za známku luxusu! No jo, kde jsou ty doby, kdy jste našem území vyhrávali turnaj „O nejlepší pečivo za klackem“. Že by se to zas přehouplo? Co kdyby se za patnáct let bílá mouka vrátila jako kulturní artefakt elegantního snídání? Budeme tu s hranolky ze šunky a kachními játry na našem talíři? Radši ne, chci si to držet v celibátu.

Takže pokud chcete v městských kavárnách místní kuchyně zabít s kombinací stylu a chutí, pamatujte si, že jídlo, které na sebe ukáže (a možná trošku přehnaně) je jako vaše kreditka v restauraci – s řádným limitem a stylováním se bez ostychu! Už nemůžete váhat, spojte se s chutí, pohádkovým uměním vaření a dobrou náladou, protože i když snídaně může být královnou dne, kávu vzít vážně jako pravý gentleman.

Tvorba webových stránek: Webklient