V dnešním světě, kde se brunch stal svatým grálem gastronomických zážitků, je víc než kdy jindy důležité, abychom se zbavili zastaralých zvyklostí a atraktivně se řítili za novými chutěmi. Což takhle si dát burger místo avokádového tostu? V přepychovém světě městské kultury se totiž může zdát, že pravidla kulinářské etikety patří do starého železa, ať už jste yuppie, boomers, nebo prostě jen někdo, kdo má chuť na něco dobrého v nesprávný čas. Avšak i v těch nejneobvyklejších kombinacích jídla a doby se dá najít něco, co stojí za to ochutnat.
Burger patrně jako nový brunch
Když mluvíme o brunchi, málokdo by si pomyslel, že by na talíři mohl přistát burger – a přesto, když vyrazíte do některého z městských podniků, který se nebojí nových trendů, narazíte na burger s pošírovaným vejcem, avokádem a tygřími česnekovými hranolkami. Ano, slyšeli jste správně. Toto kulinářské spojení dokáže potěšit vaše chuťové pohárky a zároveň vzbudit debatu o tom, co vlastně brunch je. Však víte, klasický burger už dávno přestává být synonymem pro špinavé prsty a horké léto. Teď je čas si pořádně posvítit na to, co všechno může nabízet v pět hodin odpoledne.
Co se týče zážitků s jídlem, fakt, že dnes můžete v jednom podniku potkat rozmanité mravy, je fascinující. Kde jinde v Praze byste si mohli dát burger s kompotem z jalapeňos a pošmourit ho dochucenou limonádou, která vám shodí klobouk s elegancí? Svět jídla se tak rozšiřuje a neustále se vyvíjí a my se máme na co těšit, když se vypustí kreativita šéfkuchařů. Ti se totiž nebojí kombinací, které by jednoho mohly na první pohled odradit, ale nakonec vás dostanou na kolena svým vynikajícím kontrastem chutí.
Měníme pravidla hry
A teď k tomu zajímavému faktu – ve skutečnosti se ukázalo, že lidé, kteří často porušují jídlo, se mají lépe. Zní to jako špatná vtipná průpovídka? Ale opak je pravdou. Studie prokázaly, že kreativní přístup k jídlu zvyšuje spokojenost a pocit, že žijete naplno. Tak proč se báť odpustit si klasickou svíčkovou a dopřát si místo ní BBQ masíčko, když je možnost ochutnat i chutě, jež byste nikdy nezkusili? Tento přístup svědčí o tom, že hranice mezi kuchyní a zábavou jsou minulostí.
Dost možná se vás dotýká i reputace značky časopisu, pro který píšete. Ale přiznejme si to, jídlo není o prestiži. Je to zejména o zážitku, pocitech a chutích, které utvářejí naše vzpomínky. Město se svými bistrami, food trucky a kreativními recepty poskytuje útočiště pro všechny kulinářské rebels. Většina gurmánů by se veskrze mohla posmívat burgerům na snídani, ale koho to vlastně zajímá?
Takže buďte odvážní, ochutnávejte, experimentujte a směle si objednejte ten burger, i když je ráno. Protože pokud nejste dost odvážní na to, abyste ochutnali nekonvenční kombinace, jak můžete očekávat, že ochutnáte plnohodnotný zážitek ze života? Rozkmotřete se s předsudky, buďte alchymisty svojí vlastní kuchyně a oslavte germán, kdekoliv a kdykoliv.