Jídlo je fenomén, který nás spojuje, ať už klopýtáme po městě s burgerem v ruce nebo se snažíme dovléct domů s prázdnou taškou od zeleniny. Jak si na to kápnout? Tohle je příběh o tom, jak touha zakrýt lenost ve vaření vyrostla v láskyplný vztah k gastronomickým experimentům. Mít doma nejlepší food delivery aplikaci se totiž stává uměním, a my jsme tím mistry, kteří dokážou ukořistit kulinářské kousky a přitom se nezvednout od gauče.
Chudáci kulinářské tradice
Pamatujete si doby, kdy jsme se blýskli svými kuchařskými dovednostmi a byli jsme zapřísáhlí odpůrci rozvozu jídla? Ty časy jsou dávno pryč. Dneska už je většina z nás ráda, že po práci nezkolabujeme na jasně vyznačeném místě, protože multitasking na úrovni „udělej si pizzu v troubě a přitom sleduj Netflix“ se docela prodraží. A tak se místo akce dostáváme k delikatesám, které čekají na doručení, což je vlastně jako pořízení vlastního prasečího pomocníka z pohádky. Jakou chuť k jídlu dostanete, když dorazí asijská fusion pizza přímo k vám domů?
Kdo by se chtěl nechat zranit pouhým krájením zeleniny nebo popálit olejem? Avšak tu ironii, že často za tou nejlepší pizzou stojí majitel italské restaurace, který se ji naučil připravovat ještě ve svém dětství, jen tak nevyřešíme. To, že místo dřiny ve vlastní kuchyni saháme po telefonní aplikaci, je totiž v pořádku. Máme v dnešní době spoustu potenciálních kulinářských kouzelníků, jejichž bramborové knedlíky se dají porovnat s mistrovskými jídly také na lokaci zvané „neviditelná kuchyně“.
Pohádky o vaření přestaly fungovat
Kdo z nás neplánoval víkendové vaření s přáteli? Vzpomínáte na drahé suroviny a „takové to“ nadšení, které vyprchalo stejně rychle jako čerstvá bylinka? Naštěstí, čím víc jídla objednáváme, tím větší talent v komunikaci máme. Pokecání s kurýrem o jeho poslední náloži sushi je přece někdy daleko lepší, než tlachat o tom, jak moc jsou rajčata ekologická.
A tu je ta sranda – výzkumy ukazují, že lidé, kteří se často stravují venku, mají větší povědomí o různých kuchyních. Což je pro nás yuppies zlatá hřebina, když se do hodnocení restaurace zapojí i levnější zážitky a vůně ze stánků. Netradiční kombinace jídla je tím správným opatřením k zúročení naší líné a přitom zvědavé povahy. Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci, abyste potvrdili stereotyp, že svět chutí je nekonečný!
Jak moc se vlastně mění chuť a preference podle doby? Zapomeňte na klasické pravidlo „co si dal minule, si dáš i příště“. Experiment dovede někdy k nečekanému úspěchu, třeba tím, že spojíte kari omáčku a pizzu do naprostého gastronomického orgasmus. Je to přeci o překvapení a objevení neprobádaných chutí. Život je přece jisté dobrodružství!
Podstoupíme riziko a místo starého dobrého hot-dogu objednáme degustační menu z restaurace, která nikomu nic neříká?! Tak se obohatí reputace gurmána a zároveň se rozšíří obzory pro příště. A kdo ví, třeba někdy zapomeneme i na to, jak nám táhne na dveře další vortex ze zamčené skříně, kde leží naše kulinářská nezkušenost.