Kde jsou ty doby, kdy byla pizza považována za jediné nezdravé sousto v našem nejednoznačném prožitku? Dnešní doba se zamiňuje s nedostatkem času, čím dál častěji se dostáváme do situací, kdy se snažíme nacpat do našich rychlých drtí v kavárnách či fastfoodech, abychom zajistili alespoň trochu zeleně ve svém životě. Zatímco kale smoothie získalo svůj nelehký status v gastronomickém coolství, pravda je taková, že naše srdce (a játra) budou vždy patřit k těm kouskům sýrové dobroty. Zde vzniká otázka: Měli bychom se stále cítit provinile, když si dopřejeme tu voňavou krémovou lahůdku, nebo bychom se měli naučit, jak se s našimi výživovými volbami smířit?

Zdravá strava versus užívání si života

V současné době trpíme zvláštním druhem společenského tlaku, vyvstávajícího z trendu „zdravého životního stylu“. Můžete se potkat s influencerem, jak si dává avokádové toast s osmi různými semínky, zatímco vaše bránice sní ústřice naložené v rozpuštěném másle. Pojďme si nalít čistého vína – pokud vás v pětatřiceti zavírka po práci táhne na skleničku do oblíbeného barového podniku, sky your kale and give us carbs. Ať si influencer klidně dává smoothie z černého čaje a horských bylinek, myha dáváme srdečně najevo, že s námi nemá o čem mluvit, když připravuje zdravé občerstvení pro svoje sledující.

Zajímavé je, že historie pizzy se vrátila mnohem hlouběji, než většina z nás myslí. První náznaky pizzy, vlastně už ze starověkého Řecka, kdy lidé byli příliš pohodlní, než aby si z pojízdných stánků brali jídlo na plnou paletu, sahají až do 6. století př. n. l. Takže v podstatě to, co voláme „healthy food“, mělo své prapůvodní podobě spíše jako strava parkových bezdomovců, než jako wellness maniaků.

Revoluce na talíři

Nabízí se nám zde otázka, kam vlastně vede tato revoluce zdravého stravování? Po ulicích se objevují restaurace s konceptem, který by hrdý Karel IV. rozhodně nevzal na lehkou váhu – většina z nich je zaměřena na ‘bio’, ‘bezlepkové’ a další verbování v jazyce dietní. Je to boj, ve kterém se nacházíme mezi dvěma extrémy. Na jedné straně čelíme odcizení od našich chuťových požitků, na straně druhé strachujeme se z „toxického“ jídla, které nám vede do zdravotního pekla. V tomhle chaosu se pizza staví jako rebel s neochvějnou pozicí a vrací nám úsměv na rty.

Přiznejme si, pizza nemusí být nutně symbol nezdravého a těžkého jídla. Ve svém arsenalím hrdinsky odoláváme uzavřeným dietám a gastronomickému dogmatismu. Tato oblíbená pochoutka může mít různé varianty – zdravá těsta, biotopinky, veganské přístupy a tak dál. Kdyby byl guvernátor našeho života televizním kuchařem, měl by s námi velký problém, protože s pizzou se rozhodně nemáme v plánu rozloučit.

Jakožto situací proslulí „užívejte si života“, nezapomeňme, že dopřát si něco, co skutečně milujeme, je v podstatě způsob, jak vyjádřit naši osobnost a naplnit naše duše radostí. Naše zdraví je bezpochyby důležité, ale občas se s ním není co bát pohádat. Proto jelikož jíst pizzu je nejen potěšení s nádechem rebelství, ale také naší součástí životního stylu, přestaňme se uitírat marností kalkulací kalorií a hledejme raději šťaví ze zlata – kousky lahodné pizzy!

Tvorba webových stránek: Webklient