Každý, kdo se v dnešním světě snaží najít rovnováhu mezi zdravým životním stylem a gastronomickými radovánkami, ví, že se nabízí víc možností, než kolik je na Instagramu fotek fitnes hrdinů. Pojďme se podívat na to, jak se posouvají hranice mezi různými stravovacími stylu a jak tu a tam vyvstává touha po grilovaném steaku, i když jinak fandíte tofu. Kde se vzala ta touha po „masové“ exkurzi v životě jedince, který by se měl spíše modernímu přístupu k jídlu přizpůsobit?
Pokud se zamyslíte, zjistíte, že v této chaotické gastronomické éře mají vegani svým způsobem velmi zajímavou logiku. Na jedné straně bojují za čistou planetu a etické stravování, na té druhé však s nadšením sledují dokumenty o barbecue a zhluboka si vzdychnou při pohledu na steakový burger. Ať už se vám to líbí nebo ne, ten paradox je cítit na každém kroku a je docela vtipné sledovat, jak se vegani snaží zvládnout svoje touhy a přitom ignorují ten drsný svět masožravců.
Mezi zeleninovým salátem a masem
O netradičních chutích, které se vášnivě mísí s přírodou, by se dalo napsat román. Věděli jste, že existuje něco jako „maso z osvědčeného vzoru“? Ve Spojených státech se v rádiu objevila zpráva, že lidé poprvé ochutnali steaky, které byly vyrobeny ze starých krabic a částečně z vegetariánských ingrediencí, což všechny přítomné naprosto šokovalo. Na jednoletých oslavách popularizace této novinky dokonce vzal jeden šéfkuchař hovězí burger a vařil ho v sójovém mléce – a berte si to anebo ne žertují lidé u stolu. Je to jedna z těch věcí, které vás nutí uvažovat, jestli jen neděláte naprostou pitomost, když jíte „klasiku“.
Součástí tohoto rivalku je ovšem charisma gastronomických umění, které nějak zasáhlo i nemasy jedlíky. Tito drzí moderní lidé procházejí světěm jako dělníci v továrně snů a přemýšlejí, jak si masové pokrmy upravit, aby ukázali naší zábavné páteři a i přesto se nesklonili před nezdravou či zarytou tradicí. Jak si dokážete představit, důvod je jasný – prostě chtějí ochutnat něco, co je trochu „darebné“, ale přesto simpatico pro jejich chuťové buňky.
Grilování v době pandemie
No a pak tu máme období lockdownu, o kterém momentálně skoro nikdo nechce slyšet. Všichni jsme se vrátili domů, s recepty z YouTube, které vypadaly jako Kickstarter úspěchu. Grilování se stalo součástí pokleslé kultury – a místo krásně vypečeného masa se najednou na stole objevily hummusové variace s chia semínkami a olivovým olejem. Koho by napadlo, že jsme se stali národem vegetariánů, a přitom se za dvě hodiny z grilu skládáme jako inspirativní kuchaři?
Jedna z věcí, která v této jídlem nasáklé éře opravdu překvapila, byla skutečnost, že místní „gril masters“ začali experimentovat i s alternativními možnostmi masa. Tím nám nasadili klobouky z kapusty a farmařské srdce převrátili naruby, až najednou gril přetéká máslovými cizrnovými burgery místo hovězích patty. A to se pak s chutí prásklo na Instagram, protože víte, jak to funguje. Dobré jídlo je přece dobré jídlo, ať už je to cokoliv.
Exkurze do těchto osmičkových vagónků chuti potvrzuje jedno – jídlo si pamatuje všechny naše životní okamžiky. Ať už jste veganský hipster či nedobytný masochista ve vestičkách od výživy, všichni se shodujeme na jedné věci. Život je tak krátký, že přestat si užívat chutí by byla ta pravá pitomost! Takže si dejte tu večeři, pozvěte pár kamaradů, ať večer doprovází krásné vzpomínky na světelný efekt na grilovaných pokrmech, které rozproudí váš edukační koktejl. Všechno ostatní je prostě zbytečné!