Když si dneska dáte drink s kamarády a nahodíte pohodovou debatu o životě, narozeninách a “co budeš mít k večeři”, dejte si pozor. Můžete narazit na jídlo, které byste normálně nečekali mít na talíři. Všichni se tu a tam vyzýváme k zdravému životnímu stylu, ale co když je váš talíř plný jídla, které byste vlastně neměli jíst vůbec? Ano, mluvím tady o tom největším tajemství, které matky po generace schovávaly — jídlo, které je vlastně pro nás nebezpečné, ale které jsme cizími jazyky nazývali “lahůdky”.
Jídlo jako rebelie
Co si přesně představíte, když slyšíte „jídlo, které byste neměli jíst“? Určitě něco jako staré hranolky z fast foodu, co pár hodiny visí na stole v sauně plné okrajových existencí. Ale správně! Existují potraviny, které ve vaší maminčině kuchyni voní jako svatozář, ale ve skutečnosti vám mohou udělat víc škody než užitku. Například, olej na fritování. Pojďme se bavit o tom, že může obsahovat trans-mastné kyseliny, což je vlastně jedy, co jen čekají, až vám zatají dech. Takže pokud na večeři přijdou hranolky, pozor na to. Možná jsou lepší vaše rančerské pizzy s ekstra sýrem.
Možná se vám to zdá jako varování ze staré reklamy, ale i tak to má smysl. Je to jako byste chodili na úřad, myli se v době ledové a věřili, že je to pro vás zdrave. Není. Takže si radši dejte kousek grilovaného lososa. Kdo nemá rád ryby, že jo? Přitom článek o tom, jak si připravit sushi, jste četli už dvakrát. Ale odvážní pokusy o přípravu doma nahrazujete raději telefonátem do oblíbené asijské restaurace.
Nejsme z cukru
Další zajímavostí je, že existují jídla, která byste měli jíst, ale ve skutečnosti je široce ignorujeme. Uznávám, neříkám, že byste měli jíst zeleninu jako stereotypní vegan, ale máme tu pár superpotravin, které byste měli mít na stole. Například černý česnek, který vypadá jako černé hromádky, ale má léčivé účinky. Stačí pár kousků a zníte jako geek, co znal tajemství vesmíru ještě dřív, než ho napsali do komiksu.
Jak to tak vypadá, proteiny z hmyzu zažívají renesanci a přichází na světlo. Usmíváte se teď? Je to šílené! Jídlo z červů může být ve skutečnosti lepší než vaše běžné večeře. Ano, slyšíte dobře. Je ohromující, co všechno se dnes dá najít ve spíži jako hlavní jídlo. Všichni tito lidé si sami sobě úskočnou karikaturou dovedou tipnout, co se stane, až přestanete kupovat mražené pice a přeskočíte na trendy jak vítězný koemar.
Tak teď si vezměte na koberec vzpomínku na prosincový svátek. Každý rok to samé: cukroví, koláč, káva, zapomínat mou s pérem. O tom, co se děje za kulisami stravovací kultury, se v poslední době spíše chichotáme. Lidé se snaží vymyslet novelu, jakým způsobem odolávat stereotypu a přitom stále přicházet s novými jídly. Ale kdo by odolával, když je to přímo na talíři?
Možná se zdá, že vše, co jíme, je ve své podstatě jednou bohatou travou a přesto by na nás měly brzy dopadnout nádavky. Pozor na to, abyste se zbytečně nepřebíjeli, to byste přece nechtěli. Tak schválně: co na večeři? Kde jste naposledy ochutnali něco, co by vedlo vaše chuťové pohárky k extázi?
Takže při dalším posezení s kamarády se nebojte mluvit o jídle, které jsme potlačili nebo které se stalo hanebné tajemství světové kuchyně. Ale pamatujte – nezapomeňte si přidat černého česneka. Bude to vaše nová mantra a bude vás bavit říkat svým kamarádům, že jste se stali gurmánem, i když to ve skutečnosti zní jako bláznivá pohádka.