V dnešní době, kdy se zdá, že slovo “dietní” ztratilo svůj význam, se avokádové toastu stávají symbolem nejen zdravého životního stylu, ale i jednoho velkého městského fenoménu. Doba, kdy se lidé styděli za své návyky v jídle, je pryč. Dnes si klidně můžete s přáteli dát avokádo ve tři ráno a nikdo vás za to nebude soudit. Odborníci už sice varují, že takové chování může vést k přejídání, ale kdo by splnil jejich doporučení, když je na stole právě čerstvé avokádo? Tento článek se pokusí osvětlit, proč je moderní stravování tak liberální a proč je sklenice vína v jedné ruce ideální doplněk k vašemu oblíbenému snídanovému talíři.

Avokádo – superpotravina nebo trik plný kalorií?

Zatímco avokádo dominovalo instagramovým feedům jako pravý král snídaní, jeho vynálezy sahají až do starověké Střední Ameriky. Což je prima fakt, ale co se vlastně stalo s tím, jak ho vychvalujeme? Vědecké studie ukazují, že látky obsažené v avokádu zvyšují pocity sytosti, což je skvělá zpráva pro všechny, kteří chtějí omezit porce, ale nechtějí se s odpírat. V realitě však většina z nás bere tenhle koncept s nadhledem, neboť kombinace avokáda s kysanou smetanou a kouskem slaniny je prostě hřích, kterého se málokdo vzdá.

Když si porovnáme avokádové toastu s jinými „zdravými“ jídly, jako jsou zelené smoothie, můžeme o nich mluvit jako o rebelovi na gastronomickém poli. Avokádo má schopnost snadno se spárovat s takřka čímkoliv: od čokoládového koláče po burger. Totiž, milovníci jídla tvrdí, že kombinace sladkého a slaného vedla k revoluci v moderním pojetí gastronomie. Dnes už se nedivíme nikomu, kdo si objedná burger s avokádem a pořád považuje avokádo za “to zdravé”.

Nejsme posedlí, jsme prostě v trendu

Města jako New York, Praha, nebo Berlín se stávají nárazníky inovativních food trendů. Avokádo se tak zařadilo mezi ty, které si rozhodně zaslouží být v popředí. Už to není jen trend pro zdravé cvoky, ale nová norma. V přelidněných barech a restauracích, kde se má mladá generace tendenci scházet, se prohánějí lidé ve flanelových košilích a barevných teniskách, vychutnávající svá „bio“ jídla a moderní „street food“, aniž by o tom měli nějaký pocit viny. A nejen to, avokádo se stává i kulturním symbolem, nevinným způsobem jak posunout zdravost, kdy si klidně přihodíte pár kalorií do zdravého mixu.

Nebude trvat dlouho, než se začneme rozhlížet po dalších superpotravinách, které budou mít stejný efekt jako avokádo – jsou schopné rozbít mýtus “zdravé” diety a přitom nevyruší náš vnitřní pocit svobody. Ať už to bude chia semínko, goji bobule nebo nějaká jiná ptákovina, slibují, že nám pomohou v našem každodenním boji za vyváženost mezi požíváním a užíváním. My se však vždycky vrátíme k tomu našemu starému dobrému avokádu, protože je to prostě cool.

Takže, při příští objednávce avokádového toastu na pozdní snídani se nebojte je doplnit třešničkami na dortu, které jste neměli v plánu. Jídlo je příležitost, jak opustit nudný stereotyp a mísit nový životní styl s touha po objevování. A nakonec, kdo by se měl bát jídla, které nám dává snahu udělat si radost každý den? Každý si přece zaslouží trochu toho avokáda, klidně i v noci.

Tvorba webových stránek: Webklient