Kdo by to byl řekl, že v době, kdy se potýkáme s odpady plnými plastu a světem, který neustále nabádá k vegetarianismu, si budeme i nadále ukořistěné cheeseburgery a hranolky s mayo brát na milost. To jsme my, národ gurmánů, kteří se vzpírají tomu, co nám radí dietní guru, a v srdci slibujeme věrnost nezdravému jídlu. Takže se pohodlně usaďte, otevřete plechovku s pivem a připravte se na explozivní jízdu přes gastronomický labyrint.

Cukr je náš nejlepší přítel

K tomu, abyste měli pocit, že se snažíte, můžete občas zabrousit do krajiny smoothie a bezlepkových tyčinek. Ale ruku na srdce, kdo se chce trápit s kváskovým chlebem, který chutná jako starý papír? Podle výzkumů je cukr náš nejlepší přítel; pokud jej ovšem přestáváte mít v oblibě, ztrácíte tím také šťávu života. Bylo prokázáno, že nám je v těle po konzumaci cukru lépe, což je samozřejmě samo o sobě zcela absurdní. Jen si pomyslete, jak by to asi vypadalo na instagramu, kdybychom všichni místo cheesecaku fotili guláš ze čtyřiceti druhů zeleniny.

Náš organismus neomezený na zdravotní předsudky a diety cítí olizování vločkového krému z misky, ať už je třeba jak to zní, jako nezralé hrušky s citronem. A přiznejme si, pod slupkou zralosti schováváme svoje tajemství; kalorie prostě mají způsob, jak nás okouzlit a zabalit do nadýchaného pečiva, zatímco zdravé alternativy se snaží vypadat jako osamělé, nezajímavé kameny v džungli plné chutných pokrmů.

Sociální média a chuťové preference

A teď pozor, tady nás čeká šílený zvrat. Podle studií se ukázalo, že čím více jsme vystaveni obrazům jídla na sociálních sítích, tím více máme touhu po nezdravých pokrmech. Není to úžasné? Kdybychom se mohli naučit létat altitudinálně s celerem místo s rizotem, možná bychom i prospěli světu. Ale pravda je taková, že většina z nás preferuje klobásu na grilu a pivko při sledování fotokoulí na Instagramu. Sluníčko, kamarádi a cihlový burger na talíři – to prostě nelze vyměnit za nic jiného.

A když už jsme u toho, tak vyzkoušejte otevřít nový podnik, kde veselé obrázky nezdravých potravin přitahují zákazníky jako magnety. První otevřený fast-food s fotkami prémiovy burgeru vedle barevného smoothie! Když si lidé objednávají, dívají se na menu, jako kdyby tam byl vstup do černé díry. Co je důležitější? Chuť ve všech barvách duhy? Nebo hladina inzulinu na úrovni souhvězdí?

To, co je nepopiratelné, je síla emoce, kterou dekadentní potraviny vyvolávají. Čokoládová mousse je jako klenot ve státní pokladnici, které se nikdo nevzdává. Stejně tak, bez ohledu na trendy, my, jakkoliv se snažíme high-endovým způsobem konzumace, se nikdy nevzdáme svých oblíbených bucht a pirohů. Na světe je dost míst na vyzkoušení quinoových salátů, ale srdce zběsilých gurmánů zůstává věrné šťavnatým klobáskám a kilečkům hranolků ze statku do našich talířů.

Je jasné, že tento kulinářský experiment má své místo v našem světe, ať už se snažíme o zdravý životní styl, nebo se prostě chtěli dosyta najíst. A tak si užívejte každý kousek, hrajte na gastronomickou hru a nenechte se odradit předsudky. Dneska večeře s americkým stylem, zítra? No, kdo ví… ale pravděpodobně to zase bude nezdravé, ať se děje, co se děje.

Tvorba webových stránek: Webklient