V poslední době se roste obliba barmanského umění tak nebývale, že i ti, kdo by jinak tápali mezi drinkem a limonádou, se stali znalci mixování. Mít alespoň v šuflíku domácí bar je znát jako statusový symbol v našich moderních životech, a tak zatímco někteří hledají lásku přes aplikace, jiní zase trénují ruce na shakeovací techniky. Jak se ale ukazuje, barmanská magie má své kouzlo a opojný nápoj dokáže našim duším stát za hřích mnohem více než bezduchá online konverzace.

Alchymie, která rozproudí konverzaci

Všichni známe ten moment, když se nad sklenkou whisky se slaným karamelem střetáváme s přáteli, a najednou se zázrak udává. Místo otravného plkání o tom, co nového ve světě politiky, se rozpoutává debata o barvách, vůních a náladě drinků. Kdysi se říkalo, že dobří barmani jsou jako psychologové; umí číst situaci a servírovat to, co člověk potřebuje, ačkoliv si to a priori neuvědomuje. A teď, tady mezi námi, je to lepší než terapeut na gauči. Kdo by odolal šansonu mrazivé margarity osvěžené limetkou, když chce sebereflexivně mluvit o svých neúspěších?

Možná vás překvapí, že některé z nejoblíbenějších koktejlů mají své kořeny v dobách, kdy internet byl jen sci-fi námětem, a venku vládly horší živly než špatná Wi-Fi. Například Jim Morrison a jeho „Morrison’s Potion“ byl ve skutečnosti jakýsi svérázný kombinace absintu a gáfora. Takže, milí čtenáři, když si dáte gin tonic, je na místě se zamyslet, jestli vás osud dal do rukou barmana nebo jen neznalého amatéra.

Barmanská magie vs. online flirtování

Zatímco Tinder nás vytrvale vyzývá k posouvání prstů po displeji, barmanská magie v nás probouzí pocit skutečného spojení. Místo stereotypních hlášek a fotek z dovolené, které vidíme na profilech, můžete ochutnávat příběhy a koktejly, které za nimi stojí. Jestliže je online svět postaven na rychlosti a povrchnosti, barmanský svět na vysokých podpatcích stoupá po spirále chutí, vůní a umění vyprávět příběhy. S každým drinkem se odemyká další kapitola, a štěstí se tu otáčí stejně rychle jako míchání v shakeru.

Zavzpomínejme na alkoholické slasti, které nás tak přitahují. Vzpomeňte si, jak po třech daiquiri jste přišli na to, že vaším duševním dvojníkem je Hemingway – a to naprosto bez jediného španělského učebnice. Dobrý barman vám podá drink jako váš osobní guru, připraví vás na cokoli, co má přijít. „Chceš kořeněné, nebo osvěžující? Co třeba všechno?“ – tímto způsobem nás odpraví od standardních „já to zvládnu“ a poněkud frustrujících konverzací.

Když se v životě všečímuje do přísloví „drinky jsou moderní komunikace“, pak se barmani stávají věcmi, co nás učí najít společnou řeč. Mixologie je umění už dávno opustilo hospody a firemní akce a proplulo do našich domácností ve velkém stylu. Jen si to zkuste, vezměte shaker a pod tlakem jedné limetky a špetky soli vytvořte oázu pro duši. Uvidíte, že i s vaším patnáctým drinkem, co pomalu odhalujete, jak je skvělá dovednost mixovat, vám dost možná změní život.

Nakonec, když je potřeba probrat kvalitní drink na večer, vzdálené flirty a nejasné shledání jdou do pozadí. Barmanská scéna nám ukazuje, že člověk může zas repírovat, cítit radost a žít doslova v současnosti. Nezáleží na tom, kolik přátel máte online, důležité jsou skutečné sklenice, které vedou k hezkým obavám z ranní kocoviny. Noční kroužení nad drinky nám dává tu sílu cítit, že život je totiž o tom vychutnat si každého z vás – a občas se s někým sblížit víc, než byste čekali.

Tvorba webových stránek: Webklient