Vegetariánství a veganismus se v posledních letech dostávají do stále silnějšího povědomí, a to nejen mezi vyznavači zdravého životního stylu, ale i mezi těmi, kteří si chtějí užít život naplno. V ulicích měst, kde se procházejí hipsteři s porcí avokáda v jedné ruce a latte s kokosovým mlékem v druhé, se totiž čím dál častěji vyjednávají bizarní potravinové volby a kulinářské trendy. Vypadá to jako z alternativní reality, kde ve vegetariánských restauracích bývali dříve jen schopní kuchaři a zbytek populace jídlo vnímala jako nutnost – ať už rostlinnou, nebo masitou. Takže je čas zabrousit do světa veganství a zjistit, co se za tou surreálnou změnou skrývá.

Jak si tedy užít burger bez hovězího?

Kdo by to byl řekl? I v burgerovém menu najdete alternativy, které by mohly pobláznit kdejakého hramofýra. Za pozornost stojí například jackfruit, což je v podstatě plod, který vzbudil ve světě gastronomie slušný rozruch. Takže místo žfíkané vepřoviny a barbeque omáčky se dáváte na trhání této exotické zeleniny. A to nejen proto, že je to zdravější, ale především proto, že se cítíte jako chudý hipsta, který zachraňuje planetu. Ale jakmile dojde na lednici a vy tam vytáhnete poslední balení slaniny, srdce je jako kamenem. Překvapeně koukáte kolem sebe a přemýšlíte, kde jste to ve svém životě posrali.

Je fascinující, jak se lidé vyrovnávají se svými stravovacími návyky. V jedné restauraci hromadně vyznávají lásku k veganskému jídlu a v další si zase plní talíře pořádným masem, jako by zítra mělo být apokalypsa. A co teprve ty trendy s tzv. flexitariánstvím, kdy se lidé snaží omezit maso v dietě – jenomže když se potkají s kebabem na rohu, je najednou všechno jinak. V tomhle pekle je jediné, co je důležité, užít si chvíli a ukázat ostatním, že se nebojíte trošky postmoderní debilizace – ať už to znamená cokoliv.

Naočkovaní ve jménu chuti

Na druhou stranu existují i lidé, kteří si veganský styl života prostě nedokážou představit. Proč? Protože si prostě ukořistili metodu, jak se dělat šťastnými i pomocí živočišného proteinu. Vždyť to je nakonec to, co nás signalizuje, říká: „Hele, totálně jsi si zničil jeden večer, ale tvé chutě to nutně potřebují.“ A tak se houfně cpou burgerem, steakem a pečenou kachnou – bez jakéhokoliv pocitu viny, pročež je celá ta veganská masáže dávána na vedlejší kolej. Každý si vybírá, čím se obohatí. A věřte tomu nebo ne, po ledovém pivu chutná kachna lépe než tofu.

Ale co si vlastně vzít ze života, když se ptáte, co je zdravé a co morální? Muselo by tedy jít o větší dobro, pro planetu, pro zvířata… totální chaos měl prostor. V jednu chvíli je všem jasné, že ve skutečnosti stačí se naučit udělat fajn burger a být schopen udělat skvělou fotku na Instagram. Proč? Mít co ukázat a ukázat to lidem kolem sebe – to je přece to, co dělá dnešní generaci generací. Pořád zkoumá, co chutná a co dává smysl.

A i když se nám může zdát, že jsme ve válce mezi masožravci, vegetariány a vegany, v tomhle chaosu občas někdo vytáhne lahvičku s klonem jídla, které chutná jako hamburger a je lepší pro přírodu. V tu chvíli je jasné, že lidstvo dokáže vymyslet i alternativy, které uspokojí drtivou většinu. Tak se nebojte se postavit na jakoukoliv stranu, ať už je vaše volba jakákoliv. Vždyť život je příliš krátký na to, abychom se v něm hádali o jídlo.

Tvorba webových stránek: Webklient