V dnešním gastronomickém pekle, kde každý z nás pátrá po tom nejlepším jídle, se veganské burgry dostávají do popředí a my se ptáme, jestli je to všechno jenom marketingový trik nebo skutečná revoluce na talíři. Uprostřed rušného městského života, zaplaveného aroma rychlého občerstvení a voňavých grilů, se tito zelení hrdinové snaží získat naše srdce i žaludky (a třeba i naše Instagramy). A co je na tom nejvíc neuvěřitelné? Některé z těchto bezmasých lahůdek mají chuť tak dobrou, že byste se už nikdy nechtěli vrátit k tomu, co znáte.

Jak to vlastně funguje?

Když si představíte klasický burger, první, co vám asi naskočí, je úžasná vůně grilovaného masa, šťavnaté plátky rajčat a roztavený sýr, který se zkrátka nehodlá smířit s tím, že se ho někdo pokusil nahradit nějakou bujóny z hrášku. Ale pak přichází ten veganský, který se tváří jako rebel v tuctovém dresu. Tohle ochutnáte a začnete se divit, cože to sakra vlastně jíte? Je to burger? Je to volařina? Ne, je to kouzlo technologie! Kdyby vám řekli, že se na vaše talíře dostala nějaká hypermoderní ječná masa, začli byste panikařit. Ale co když bych vám řekl, že použití čočky nebo cizrny dává vzniknout jedinečné textuře a chuti? Mohl by mě někdo k zemi srazit?

S rostoucími veganskými trendy se ukazuje, že chuť není jen doménou masa. V lonkovém světě se naplno objevil à la carte styl stravování, kde můžete experimentovat a bourat hranice tradiční kuchyně. V obchodě, kde si normální lidé kupují své suroviny, je dnes snazší než kdy dřív najít alternativní ingredience, které dodají pokrmu svěžest a inovaci. Přiznejme si, když máte na výběr mezi naprosto šíleným burgr pomalovaným avokádem a strouhankou z dýňových semínek, k čemu ze svého buzen před jídlem se dostanete?

Trendy, které tu zůstávají

Jedním z překvapivých faktů je, že veganské burgry nedostávaly zdaleka jen podporu z hipster nejmenovaných kaváren. Ve velkých fastfoodových řetězcích se nyní objevují variace, které se snaží oslovit všechny sorty obyvatelstva – od kávových aficionado po normální lidi, co jdou na jednu. Je to docela šok, zejména když je poprvé ochutnáte po dlouhém dni v kanceláři. V tom okamžiku si kladete otázku, jestli rychlý snack vlastně může být i trochu zdravý. Škoda, že přírodní složky ještě nevyvinuly vlastnosti klasického burgra, když po něm sáhnete.

Žít v tomto rušném světě znamená, že se musíte učit novým věcem a většinou jídlu. Přijměte fact, že veganský burger může mít v domě detektivního hororu své místo, pokud do něj přidáte dostatek zeleniny a na přehlídkovém můstku života se budete tvářit, jako že to děláte proto, abyste vypadali fit. Bez ohledu na to, jestli se nad tím budete smát, na talíři většiny z nás se pomalu ale jistě objevují lidé, co se chtějí bavit a ne se jen stravovat. Scéna se mění a chuť se přetváří, takže se možná brzy dočkáme studeného, avokádového. Zní to šíleně? Po vzoru naší moderní kuchyně to naštěstí není jeden velký fail!

Chcete-li si užít současný trend, dopřejte si veganský burger a vnímejte jeho chutě jako dobrodružství. Klidně můžete vyrazit do města, následujte tu správnou stopu a zapomeňte na konflikty ohledně masa a bezmasých alternativ. Olízněte si prsty, vrhněte se do vegetariánských hlubin a přijměte svět jako hotový gastronomický mix, ve kterém najdete tu nejlepší a hravou večeři. Odložte na chvíli konvenční myšlení a zkuste burger, který přehodnocuje všechna pravidla. A pokud se budete smát – což zaručeně uděláte – pak je to pro nás vítězství!

Tvorba webových stránek: Webklient