Myslíme si, že jídlo je tak samozřejmé, že nám to často uniká. Když přemýšlíme o tom, co si dáme na stůl, většinou se necháme unášet chutěmi, ale málokdo si uvědomuje, že jídlo může být i uměním. Čím víc se ve městě potkáváme s různými kuchyněmi a jejich výstřelky, tím víc nám dochází, že příprava pokrmů je o kreativitě a smyslu pro detail. Dnes se zaměříme na kouskování pokrmů, zcela nepochopený trend, který dává jídlu zcela nový rozměr.
Kousky, nebo celky? Kdo to má vědět!
Takže, máme tu tahle rychlovky, který se jmenujou „foodies“ a neustále hledají nový způsoby, jak si svou porci udělat sexy. Víte, že jíst v malých kouscích prošlo mnoha kulturními evolucemi a dokonce i politickými debatami? To si najednou řeknete: „No to teda není možný!“ Ale je to tak. Kouskování jídla má kořeny v asijské kultuře, kde večeře často zahrnuje spoustu malých talířků, a vy jste vždycky střídali chutě, než přicházelo nové kolo pokrmů. Takže na jedné straně máme kořenovou zeleninu a na druhé sushi, a co nám zůstává, je to šílenství, kdy jídlo je stále lepší, když je poházeno na talíři jako kdyby udělalo lehkou pánvičku.
Není náhodou, že trend rozdělených porcí přichází s chaosem moderního života. Dnešní rychlý styl života nás nutí jíst na útěku mezi schůzkami, v kinech atd. Proto je zřejmé, že kouskovaný pokrm se hodí jako malá utažená string – pohodlně se vejde do naší kapsy a zároveň ocení chuť. Každá maličkost dostává šanci být obdivována, ať už je to burger v mini verzi nebo taková ta ultra jemná sushi doza, kterou dostanete za cenu jako nový telefon. Nakonec jdete domů s pocitem, že jste se už někam posunuli, ať už je to vědění, že jste si ustlali nebo že máte v sobě pět pokrmů najednou.
Jak se kousky můžou stát trendem
Všichni víme, jak moc přitahuje naše pozornost to, co je bílé a křupavé, a tu je ty jídlo. S rostoucím počtem food blogů a Instagramu, kde se prezentují neodolatelné kousky jídla rozložené tak, aby to vypadalo jako malování, jsme se dostali do doby, kdy „na talíři se nám musí líbit“ je modus operandi moderního eatery. Jídlo v kouscích je zaklínadlem široké palety chutí, které se mohou ohromně lišit, a přitom součit v jedno.
Zároveň to pomáhá usnadnit skvělou konverzaci u stolu. Když si rozložíte jídlo na hezké kousky, stáváte se tak trochu sociálním kuchařem, který svým blízkým servíruje nejen jídlo, ale i zážitek. Místo abyste si vzali obrovský burger, který vám zanechá mastnou bradu, oddáváte se malým kouskům, které pobaví a zároveň podnítí vaši fantazii. To vlastně dává šanci diskusi, chutím a vtipům o tom, kdo jaký kousek preferuje.
Měli bychom se tedy zamyslet nad tím, co ústí na talíři. Čím víc vykusujeme zmalomyslnosti, tím více se náš život v podstatě stává souhrnem chutí a zkušeností. Takže příště, když usednete ke stolu, zkuste na talíř naservírovat trochu té kouzelně rozdělené radosti, ať už je to dezert ve tvaru džusové kuličky, nebo miniaturní burger. Jídlo totiž není jen o pojídání, ale také o sdílení a radosti, které to přináší. Takže na zdraví, fešáci a dobrou chuť!