V dnešní době se není potřeba divit, že se víc jak polovina populace utápí v různých druzích alkoholu. Ať už se jedná o šampaňské v rukou yuppie, anebo levný krabicák v ruce nějakého boomer, alkohol je součástí našeho sociálního života. Všichni se s ním setkáváme jako s něčím, co nás uvolní, nakopne nebo dokonce vyprovokuje k šíleným nápadům. V tomhle článku se podíváme na whisky jako na víc než jen slušně vyhlížející lahvinku, kterou vytáhneme, když přijdou známí.

Kult kolem minima a maxima

Whisky nebyla vždy láhev za čtyři tisíce korun, kterou si lidé berou na oslavu úspěchů či zapíjení smutků. Původně šlo o nápoj, který si lidé destilovali doma a na místech, kde hodně pršelo a svítilo slunce, tedy ve Skotsku a Irsku. A teď si představte, kolik odpadků musí mít v jednom domě, aby do dnešního dne vznikla tak široká škála whisky – od jemně kouřové až po tu, co má víc cenných látek než průměrná letní zahrada.

Pravděpodobně vás překvapí, že whisky se často považuje za „mužský“ nápoj. Historie alkoholismu nám ukazuje, že ženy byly v této kategorii dlouho opomíjeny – a dnes se halí do bublinkových šampaňských pohárků jako by to bylo naprosto přirozené. Ale co když vám řeknu, že whisky má ve své éře původu neuvěřitelně silné ženské postavy, které na výrobu této libé tekutiny měly zásadní vliv? Ano, dámy, i když dnes pod vlajku bourbonu táhnou trendy s mušlemi, whisky má svůj základ v ženském umění.

Který drink patří na který večírek? To je věčná otázka

Pokud jde o drinky, whisky zkrátka poráží americké klasiky, jako je vodka, bez ohledu na to, jak se dnes tváříte na své Instagramové story. Whisky je naplněná příběhy, stejně jako ty, které vyprávíme po následující noci. Už jste někdy slyšeli, že „aktivitou na téhle party je hezky pít whisky a dělat, jako že víme, co znamená dekantace“? Jasný, že jo. Ale je to bohužel zadní dvorek, na který se dostane jen pár vyvolených.

A pak máme naše malé grilovačky, kde se rozvine pravý kulinářský festival. Přátelé sedí kolem ohně, zaměňují si názory a joke, a zatímco si jeden šáhne po colu, jiný si nalije whisky. Vědí, že kombinace rodinného přátelství a kvalitního alkoholu dává vzniknout víc než jen podivné křečovité atmosféře. A pokud si navíc k whisky dokážete správně vybrat pokrm, máte vyhráno – tofu burgery blednou závistí.

Osobní poznámka k historii a odvětví

Jak to však je s historií whisky v dnešním byznysu? Nezapomeňme, že dnešní trh s alkoholem je na hony vzdálený regionální produkci ze skotského venkova. Na pakáž v láhvi se dají na jedné straně vyšponovat ceny, na druhé se mísí jedinečné chutě, které moderní producenti dovedou vykouzlit. Nový trend smíšení základních surovin dává najevo, že whatever jsme pili před několika lety, teď už patrně neplatí.

Whisky tak přestává být výsadou bouřliváků a manažerů, a stává se tím, co by měl mít každý dvojnásobný beroucný kámoš ve své skříni: srdce a duše ve formě lahve. Místo tradičně nudných drinků si lidé vybírají příchutě, které šokují chuťové pohárky. Tak co takhle překvapit kamarády při dalším setkání whisky, jejíž chuť by měla být zapsaná v Guinnessově knize rekordů?

A když už budete mít svou porci whisky v ruce, nezapomeňte na malou radost v podobě dobrého jídla, atmosféry a také příběhů, které o této nápoji můžete vyprávět. Protože co je lepší než pohled na přátele, kteří se naslídlí a nasměrují chuťové buňky na stezky daleko za hranicemi nudných drinků? Whisky není jen nápoj; je to způsob, jak si říct: „Život je málo!“

Tvorba webových stránek: Webklient