V dnešní uspěchané době, kdy se mezi linkami sociálních sítí ztrácí význam pravého kvasničového umění, se pití čehokoli jiného než vody stává pro mnohé víc než jen příležitostí k zahnání žízně. Zatímco někteří lidé s kečupem zavrhuji kulinářská umění, jiní objevují tajemství mixologie, které mohou proměnit i obyčejnou domácí seanci na něco magického. A aby to bylo trošku zajímavější, prozkoumejme fenomén míchaných nápojů, který si zaslouží naši pozornost.

Gin na scéně jako rocková hvězda

Zatímco whisky a rum dominují v tradici, gin zažívá renesanci, která připomíná comeback kapely vzpomínající na zlaté časy. Možná je to tím, že gin je jako ten kamarád, který s vámi vždycky skočí do kalné řeky v půlce noci, zatímco ostatní série „Ulice“ pedanticky dodržují striktní pořádek. S jeho různými aromatickými bylinkami a kořením se z gin-toniku stává nejen nápoj, ale i zážitek. Tím spíš, když se místo tradiční limonády do mixologie zapojí naše oblíbené bylinky. Ne každý ví, že už ve starověkém Římě byl gin používán jako léčivý prostředek. Taktéž o tom, že se podle některých zdrojů v 16. století přímo vyloupl z nadšení holandských lékárníků. A teď si to máme mísit s kouskem limetky? Neprozrazujte naše tajemství.

Čím více lidí experimentuje, tím větší tlak čelí klasiky. Stálici, jakou je například gin, nikdo už nebude proklínat, pokud si ji osvěžíme kapkou bazalkového sirupu nebo okurkovou šťávou. Vytváření nových kombinací chuti oslovuje i náctileté puberťáky, kteří objevují pravou chuť života a žijí takzvaně „carpe diem“ dokud to jde. Vznikající koktejlový boom dává vzniknout komunitě míchání drinků, která svou kreativitou kope i do těch nejstarších tradic.

Byliny od stolu: Jak probudit smysly

Než však vyrazíme na nákupy, abychom vybavili své domácí barmanské doupě, nezapomínejme na sílu bylinek, které máme přímo pod nosem. Thymus, rozmarýn nebo mátový zázrak dovedou naší oblíbené směsi dodat šmrnc. Míchání s bylinkami v koktejlech není pouze módní výstřelek, je to krocení přírody, které vzbudí všechny smysly. Odborníci tvrdí, že některé bylinky mají dokonce schopnost pozitivně ovlivnit náladu. Tak proč nezkusit naplno využít matnou mysl horkého letního dne, kdy si můžete připravit spoustu osvěžujících drinků?

Pokud ještě nemáte svoje barmanské doupě, je čas s tím začít. Jenom si představte tu atmosféru, když kamarádi přijdou na skleničku a vy je pohostíte něčím, co zachutnalo i Michelinu. To je ten správný moment, kdy se například limetky, okurky a máta setkávají s mícháním bez zábran, nebo když se vaše malá domácí zahrádka stane fondem extravagantních výtvorů. Jakkoli jednoduché, o to památnější pak jsou vzpomínky na večery plné smíchu a rozjařenosti.

Bavme se o tom, že každý víkend je výzva hledat nové chutě a přidávat osobitý styl. A právě gin s tonikem, ochucený bylinkami, se může stát vaší specialitou, po které se vaši přátelé budou zaručeně cítit jako v nebi. Takže, chlapíčku, vezmi do ruky shake’r, naházej tam pár bylinek, ať to bouchá jako DJ v klubu a ukaž, že dotyk přírody dokáže udělat divy.

Tvorba webových stránek: Webklient