Hmyz jako potravina je trend, který si zaslouží pozornost více než večerní talk show. Podle některých badatelů se v roce 2050 stane konzumace hmyzu normou. Když si uvědomíme, že náš blízký příbuzný, sasanka, patří mezi pokrmy na talíři našich předků, není od věci zamyslet se nad tím, co nosí budoucnost. Takže, milí yuppies, boomers a carpe diem nadšenci, kdo by si pomyslel, že rozdíl mezi křupavými cvrčky a chipsy je vlastně menší, než jsme si dosud mysleli?
Zajímavá statistika: Jelikož hmyz vyžaduje mnohem méně vody a krmiva než tradiční dobytek, je jeho chov šetrnější k životnímu prostředí. Není to žádný hipsterský blábol, ale podložený fakt! Průstřel naší pohodlné konzumní bublině může znamenat snížení emisí skleníkových plynů a ulehčení naší planetě. Konkurence pro supermarketové maso se rýsuje na obzoru, a přitom je stále tak jedlovité, nemyslíte? Konec bublinkové vody, nastupují voňaví cvrčci s omáčkou!
Všechno to křupání
Podívejme se blíže na hmyzí gastronomii. Už jste někdy jedli cvrčky na kari? Možná si říkáte, že to zní jako úlet, ale představte si, že křupavá textura malých beznožců v kombinaci se správnou směsí koření může rozproudit vaši chuť k jídlu jako živé vystoupení z populární reality show. Cvrčci, sarančata a dokonce i larvy se dnes stávají vyhledávanými ingrediencemi v restauracích napříč celým světem. Na Instagramu se doslova přetahují o mantelky s drahými steakovými bary. Je na čase se probudit a nezapomínat, že příroda je nebohý kuchař, který se snaží udělat nám radost.
Sice si říkáte, že takové jídlo by na vašem talíři nikdy neskončilo, ale co když vám řeknu, že i oblíbené mučivé chipsy jsou jen dalším stadiem evoluce našich chřtánů? Zkrátka, hmyz nemusí být výsadou lunárních kuchařů nebo alternativních farmářských trhů. Takhle si v našich barech už pár let vaříme, a věřte mi, pár skleniček vína nakonec překoná váš odpor. Existuje tedy reálná šance, že se stanete amatérskými kouzelníky v kuchyni?
Odpuštění chyb v ústech
Pokud si stále říkáte, že hmyz je pro vás No Go, zamyslete se nad tím, jak jste vychováni na jídlo. Ve starověkých civilizacích byl hmyz běžnou potravou, zatímco my žijeme ve světě naplněném předsudky a konkrétními kuchyňskými normami. Ten čas strávený v kuchyni slepě vařící makroingredience by měl být využit k objevování nových chutí a kultur. Klidně poškoďte svoji reputaci „gurmánského jídla“ a chopte se výzvy zkusit například smažené cvrčky. Nikdy si nemyslíte, že už nějaký „yoda“ přežil díky hmyzímu teroru?
Možná se snažíte vyhlédnout trendy ve vaření, ale přestaňte se bát zkusit nové zážitky. Hmyz má mnohem více bílkovin na gram než spousta běžných ingrediencí, a když na to přijde, nabízí i zábavnou křupavou příchuť, která ničí stereotypy o normální kuchyni. Představte si spojení křupavých hmyzích kousků s vaším oblíbeným jídlem a sledujte, jak se vaše stoly zaplní obdivně posuzujícími pohledy. Možná to známo víc než včerejší jídlo a vaše ego dostane nečekaný úlek.
Pokud se tedy nebojíte vyrazit ze své komfortní zóny a načítat nová jídla, možná hmyzí dobrodružství je přesně to, co potřebujete. Tak si udělejte v kuchyni experiment a zkuste si vytvořit vlastní recept s malými přáteli, které jsme dosud opomíjeli. Jasně, na Instagramu si vybudujete nebývalou popularitu a možná se dostanete mezi hmyzí foodie celebritky. Vítejte v nové éře kulinářství, kde se hmyz stává trendy a vy se stáváte módním guru!