V dnešní době, kdy se životní styl vyznačuje nátlaky, shonem a paradoxně stále rastoucími možnostmi, se potýkáme s narůstající potřebou uniknout od každodenní rutiny. A co je lepší, než se odměnit drinkem, který kombinuje všechny možné trendy do jedné sklenice? Ne, nemyslíme „jen“ na trendy superpotraviny, ale na pořádnou míchanici, která vám v mžiku vyleští náladu. Jak říká staré městské asi přísloví – kdo nepije, ten se nepobaví.
Zajímavostí, která by vás mohla překvapit, je, že historické kořeny mnoha populárních nápojů sahají až do starověkého Egypta, kde byl pivní základ tak všudypřítomný, že by se z něj daly vystavit kdejaké tabule o kultuře pití. Spousta z nás si stěžuje na to, že „dneska už se dělá vše z umělé hmoty“, ale co takhle vzít inspiraci z věků minulých a zamíchat si drink, který by udělal radost i faraonům? Bez starostí, s lehkým pohlazením po duši v kombinaci s omamnými aroma, se dostavíte na úplně jinou úroveň.
Pijte, než vám narostou kníry
Každý yuppie (ano, zas má jít o vás) by měl vědět, že příprava dokonalého drinku je téměř uměním. Míchané nápoje mají své kouzlo, když k ní přistupujete s lehkou dávkou lehkovážnosti a pořádnou špetkou originality. Řekněme, že máte doma zbytek sirupu ze včerejších pancake party. Co takhle tomuto nedoceněnému klenotu vdechnout druhý život? Vytvořte si vlastní verzi sangrie s ověřenou kombinací vína a medu, dodávající tomuto pokrmu závan slunce a klišé z plážového baru. Přidání ovoce jako borůvky či kiwi rozhodně přispěje k výjimečnosti, kterou byste měli očekávat v roce 2023. A i když máte pocit, že si zasloužíte věčí vychlazené pivo, vězte, že pes trída netopýřího pití povýšítu vaše míchanice na něco zcela nového.
Podzimní funky drinky, dezerce k poslechu vánočního sboru, anebo letní osvěžení, to všechno v sobě mají barové specialitky. Ale jak na to? Stačí se odvážit a experimentovat. Klidně na své kamarády s kořalkou zamiřte směrem do zapadlých uliček a nabízejte jim něco, co ještě neměli! Nebojte se kombinovat. Zázvorový sirup, který vám včera přivezla babička, je stejně tak cenný jako poslední trendy, které víte, jak na ně hrdě varovat, že ime spousta – a jestli vám sluší na v běhu, klidně ho šoupněte do freestylové vánoční pinacolády. Vzpomínky na to jak se pije barva ve vzduchu? Nejen, že to zní jako skvělý způsob, jak začít večer, ale funguje to i jako zábavná historka na pozdější „degeš宴“ sezení.
Cocktail a jeho spirituální rozměr
Připravte se na to, že drink může být i víc než jen něco, co si dáte na večeři. Kořením nejen vaše chuťové pohárky, ale také tělo a duši. Zamyslete se: jste spíše lučištníky s havajským cocktailovým světlem v ruce nebo těmi, kteří svého času blbnou s expremiérskými stíny a snaží se uvařit si vlastní mangový gelato? Nemusíte volit jen mezi nápoji s vodní dýmkou a limonádou. Vše je o prožitku, zážitku a někdy i trošce šílenství, co může přinést neodolatelnou chuťovku, o které vaši přátelé ještě dlouho mluví.
Možná se zdráháte, že alkohol je pojem, který by měl být spíše spojen s abstinencí, ale co ukázat světu, že jste vlastník své pohody? Ať už pijete Martini, skotskou whisky nebo exotické koktejly se špetkou moji plavé psychologické praxe (ano, někdy se k tomu dostanete), nezapomeňte, že jde v první řadě o to, aby vás ten nápoj bavil, ať už si vezmete způsob přípravy do vlastních rukou či ne.