Avokádo, tento zelený superpotravinový zázrak, který si díky svému hladkému, krémovému tělu našel místo v srdcích a na talířích rozmazlených yuppies a carpe diem nadšenců, je nějaký divný. Od chvíle, kdy se tohle ovoce stalo prakticky náboženským symbolem zdravého životního stylu, se příměru „žije jako avokádo“ užívá snáze než rozmazlený kluk říká „jako fakt?“. Je čas se zamyslet, jestli se nám náhodou naservírování na každý brunch nezpůsobilo tou gymnastikou po zaprášeném Instagramu příliš často.

Ale počkat, kdo má vlastně avokádo na svědomí?

Mnozí si možná myslí, že avokádo je přímo z New Yorku, ale opak je pravdou. To stále zelené zázrak se na scéně ukázalo už dávno, přičemž jeho historie sahá až do 5000 let před naším letopočtem. Takže pokud jste včera večer ujeli s tou „novou“ avokádovou pomazánkou, měli byste vědět, že ji na délku přežilo už několik nažehlených generací. Ale upřímně, kdo potřebuje fakta, když máte po ruce selfie? Každopádně, toto ovoce se dostává k nám až z Latinské Ameriky. Mňam, nic jako starý dobrý guacamole, ale je to vlastně až trapné neuvědomit si, jak ohromně se jeho popularita prohnala moderním životem.

Naše obľúbené brunchové restaurace dnes veze avokádo na vlně hype, zatímco se začínáme pouštět do jeho šílených kombinací, jako je avokádo s čokoládou nebo, nedej bože, avokádo s hummusem. Se zjednodušenou kuchyní se zdá, že avokádo sice vyniká jako totální superstar, ale ostatní jídla, od snídaní po večeře, doslova cítí, že se jim fanatici nevyhnou. Pokud je tohle váš oblíbený společník, možná se budete muset naučit rozlišovat, kdy je čas udělat z avokáda krále a kdy by měl odpočívat jako obyčejný hrášek.

Kdy je avokádo v módě a kdy už by mu zaslouženě zkrocená ruka měla poděkovat?

Nechceme být tím nezdvořilým klukem ve společnosti, ale avokádo už tak trochu ztrácí svojí šťávu. Celá ta avokádová mánie je zkrátka na čase se nad ní zamyslet. Kolikrát už jste slyšeli tu historku o avokádu, co se v lednici nevykuchalo? Je naprosto neskutečné, jak moc jsme se na něj spolehli, když došlo k nutnosti dodat našim pokrmům „health factor“. A pak přijde doba, kdy dojde k odklonu od trendy směru zpět k tradičnějším chutím — prostě o tom mluvit s kolegy po práci má svůj vlastní kumulativní efekt. Uvidíte, jak vám několik let starý recept připadá jako ten nejnovější.

Takže, co s tím? Pokud se chcete dostat na vrchol foodové scény, zahoďte avokádo, zvažte nějaké jiné zelené místo, jako je brokolice nebo chřest. Možná je načase vzít si zpět staré klasiky, které sice nikdy nebudou tak sexy jako avokádová toastová bomba, ale rozhodně vás nenechají na holičkách. Nechť se stane novou misí: neoznamování avokáda na příštím brunchi. Zkuste experimentovat s chutí, ne s pouhým trendy designem – protože na konci dne se jídlo, na kterém se sázíte, zpravidla stane i lékem. Můžeme zkusit místo toho i něco, co je vlastně retro a nadčasové: třeba to funguje a avokádo si sedne do proutěného košíku dámy, kterou neznáte.

Tvorba webových stránek: Webklient