Avokádo, to zelené „superfoods“ s krémovou konzistencí, které se stalo neodmyslitelnou součástí brunchový tabulek a Instagramových feedů, má zajímavý příběh. Představte si, že byste se ocitli ve světě, kde by se lidé spíše ostýchali ukázat na avokádo, než aby ho heroizovali. Dnes však považujeme toto ovoce za potvrzení našich gastronomických preferencí a statusu v dnešní moderní společnosti. Jak se tedy stalo, že ovoce, které původně používali Aztékové, se stalo synonymem pro městský životní styl?
Avokádo jako kulturní fenomén
Můžete si říkat, co chcete, ale avokádo se dostalo do každé trendy kavárny a restaurace, a to z dobrého důvodu. Toto ovoce má nejen skvělou chuť, ale také úžasné nutriční vlastnosti. Obsahuje spoustu zdravých tuků, vlákniny a dokonce i esenciálních živin, kterým jakýkoli jiný foodporn může jen závidět. Zajímavostí je, že avokádo bylo v minulosti spíše považováno za potravinu určenou pro chudší vrstvy společnosti. Kdo by to dnes řekl? Dnes, pokud své avokádo neokrášlíte na Instagramu, jako byste v podstatě vůbec nežili – je to jako mít v šatníku pouze khaki oblek a hnědé boty.
A zkuste se na tu situaci podívat z jiného úhlu. Trošku paradoxně, ale i levné avokádo na toastu může stát víc než vaše ego, pokud se vezme v úvahu, kolik za něj musíte zaplatit v hipster café. Pokud chcete zapůsobit na vkusné dámě (nebo chlapci!), avokádo je must-have. Je to jakousi gastronomickou investicí do vaší osobní brandu. Kdo by nechtěl být ten „cool kluk“, co si umí udělat party s guacamole na nano levelu?
Avokádový boom a jeho dopad
Nyní se zaměříme na ziskovost tohoto zeleného miláčka. Podle statistik se spotřeba avokáda v posledních letech zvyšuje, což vedlo k masovému pěstování po celém světě. Zajímalo vás někdy, jaké dopady má tento boom na hospodářství a přírodu? Pěstování avokáda s sebou nese řadu ekologických problémů v oblastech, kde je produkce nadměrná, a to zejména v Latinské Americe. Na jedné straně, avokádo pomáhá některým drobným farmářům zlepšit jejich životní úroveň, ale na straně druhé to může vést k vytlačení místních komunit a ekosystémů. Proud zeleno-zlatého jedu pokračuje, a to kvůli našim neukojitelným chuťovým pohárkům.
Nedávno jsem slyšel, že prý hodně lidí začalo avokádo považovat za jakousi alternativu k masové stravě. Ještě mi ale nikdo nevysvětlil, proč tyto destruktivní trendy nemohou zmizet do propadliště dějin, když se lidé vyrovnávají s těmi jejich téměř náboženskými rituály kolem pokrmu z avokáda. Ačkoliv je to velmi moderní, je to také naivní, když věříte, že avokádový toast na speciálním žitném chlebu vám zajistí věčné mládí. Tak proč nezkusit přidat do své stravy i něco jiného? Ale to už je jiná story.
A co ten váš život? Myslíte, že má smysl hledat osobní růst skrze to, co jíte, nebo do toho prostě zapracovat špetku ironie? Možná je na místech, kde barista s dlouhými vlasy a tetováním kávu s avokádem prodává, nejlepší si jen uvědomit, že v onom malém světě trendů není prostor pro nudné „normální“ jídlo. Proč se tedy nezamyslet nad tím, jaký příběh vyprávíte svojí stravou, když je to poutavější než jakýkoli Netflix seriál, a kdo ví, možná mrknutím na talíř najdete nové inspirace pro svůj život.