Vegetariánství se stalo v posledním desetiletí vysoce módním tématem, a to nejen v oblasti zdravého stravování, ale také jako životní styl. Zatímco tradiční grilování je spojeno s masem a omamnou vůní steaků, vegetariánské barbecue nabízí zcela nové obzory, které dokážou překvapit i ty největší milovníky masa. Představte si, jak integrujete čerstvou zeleninu, exotické houby a nezvyklé marinády do svých letních párty. A ne, nemusíte se bát, že vás vaši kamarádi začnou šikanovat za váš nově získaný apetit po zelenině.

Pojďme se na chvíli ponořit do statistiky, která vás možná šokuje. Více než čtyřicet procent lidí ve velkých městech už někdy vyzkoušelo vegetariánské grilování, ale pouze čtvrtina z nich tuto zkušenost opakuje. Proč? Protože se prostě nesetkali s kvalitními recepty, které by oslnily nejen vegetariány, ale i zapálené masožravce. Takže pokud se chcete přiblížit k tomuto širokému spektru chutí, ujistěte se, že máte po ruce pár osvědčených receptů a přidejte do vaší grillové fazony barevné a hravé ingredience, které oslní nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Grilovací show pro oči a chuť

Není nic lákavějšího než barevná hostina na talíři. Zelenina jako paprika, cuketa či lilky nabízejí nejen krásné barvy, ale i rozmanité textury. Pokud se navíc rozhodnete experimentovat s marinádami, klidně se nebojte pohrát si s japonským hoisin, indickou curry pastou či medem a sójovou omáčkou. Věděli jste, že grilovaná avokáda mohou být jedním z nejlepších pokrmů na vašem tácku? Oceníte krémovost, která je překvapivě smyslná. Letos v létě, když v rámci BBQ večírku vytáhnete na gril avokádo, uděláte zcela jinou parádu než všichni vaši sousedé.

Ale hold, nebudeme se tu bavit jako nějaké vyplašené veganky. Prakticky každý, kdo vyzkoušel vegetariánské barbecue, potvrdí, že správně grilovaná zelenina dokáže připravit parádní chuťovou explozi. Pokud ovšem nechcete udělat ze svých „masožravců“ nešťastné duše, přidejte k těmto lahůdkám i pár dobře propečených steaků pro zajištění zachování jejich duševní pohody. Kdo by se už bavil o veganských houbách, když jim můžete naservírovat všechny speciality najednou? Hustě marinovaná kuřecí prsa, zeleninová špíza a pár grilovaných burgerů – to zvítězí na každém poradním večeru.

Grilování jako umění

A teď přichází ta pravá věc. Grilování se stává uměním a to nejen pro mistrovské šéfkuchaře, ale i pro vás, moderního městského pokrýváka. Zkuste grilování na paletách, nebo si pořiďte malou dřevěnou desku a dejte na ni bylinky, které se postupně uvolní a skvostně ochutí každé jídlo. Čím více drsně, tím lépe. A pokud máte šikovné ruce, zkuste na grilu připravit i dezert. Grilované broskve s trochou medu, vanilkové zmrzliny a špetkou skořice udělají z vašeho večera překvapení, o kterém budou mluvit ještě týdny.

Nezapomínejte však na jedno. Veganství a vegetariánství nejsou úhlavními nepřáteli všech masových požitkářů. Pokud se totiž dokážete postavit na srdce a vyzkoušet alternativní pokrmy, otevřete si tím bránu do nového gastronomického světa. Kdo ví, možná budete mít vedle ikonického burgeru vyzbrojeného slaninou také svou vlastní grilovanou slavnostní zeleninovou pizzu, která popadne srdce stejně, jako každý z vašich úspěchů na Tinderu. A na tom přece opravdu záleží.

Tvorba webových stránek: Webklient