Představte si situaci – nacházíte se ve svém vymazleném bytě, venku hází slunce krásné paprsky, které by ve vás dokázaly vzbudit touhu po dobrodružství. Jenže plánujete posnídat něco, co nepřipomíná jídlo, a najednou si uvědomíte, že instantní nudle jsou vaše jediná záchrana. Zní to směšně, ale v moderním světě se bohužel stává mistrovství v přípravě obědů více než sobotní barbecue. Nejde jen o nasycení pupku, ale i o získání tušení, kdo vlastně jste. Právě tady zasahuje trochu té kulinářské alchymie.
Je zajímavé, že jídlo, které je často považováno za nepoškrabatelné, dokáže odhalit tolik o vašem charakteru a životním stylu. Hledáte-li způsob, jak překonat předsudky o nudlích, měli byste vědět, že instantní nudle byly poprvé uvedeny na trh v Japonsku v roce 1958, a od té doby se staly globálním fenoménem. Co začalo jako rychlé a levné jídlo pro zaměstnané lidi, se postupně přetvořilo na symbol survivalu pro yuppie nomády, kteří touží po utěsnění svých „skvělých“ životů rychlým občerstvením.
Jak na to, abyste neztratili tvář při vaření nudlí
Ve své podstatě si cesta k dokonalým nudlím žádá kombinaci embéčkového kulinářství a dostatku ginga, protože kdo dneska má čas na poctivé vaření? Přiznejme si to – spousta z nás stihne z práce jenom dojet domů, sundat boty a říct si, že na salát nebo nízkosacharidovou dietu kašle. Jak tedy povýšit nudle na gastronomickou úroveň, aniž byste přitom utrpěli šok? Tajemství tkví v dovednosti umístit do hrnce všechny ingredience bez rozhození kuchyňské výbavy.
Začněte s teplou vodou, trochu páry a špetkou nadšení. Uvařte nudle, ale v poslední minutě do vody hodíte zeleninu, kousek masa nebo alespoň zbylé tofu. Vše se ve vaření promění v kostkovaný cukr a dále nutné nejpřekvapivější rozhodnutí – co vlastně přidáte, aby to mělo šmrnc? Klidně si experimentujte s omáčkami, kořením nebo bylinkami. Taková hrstka chilli vloček, na které zanecháte svůj otisk, může z nudlíků udělat jídlo, které si zaslouží titul mistra ve španělském ajantu.
Nudle: jedinečný způsob, jak potěšit sebe i své přátele
Zapomeňte na to, že instantní nudle jsou jen pojídání příslušníků judo-kulturního podhoubí. Když se na to podíváme s nadhledem, představují skvělou možnost, jak oslavy nebo večírky proměnit na zábavný, recepčně podložený projekt. Můžete se mezitím bavit o veledíle, jaké zvládnete, zatímco se spolubydlící budou klanět před vaší kreativností. Jedinou nevýhodou je, že každý bude očekávat, že příště připravíte „něco lepšího“.
Je to zábavný paradox – instantní jídlo, které byl „nepřítel domácích kuchařek”, se stává preferovaným pomocníkem moderních mužů v krysí soutěži o přízeň holčiček. Navíc, vařit nudle umí kdekdo, ale jen ten opravdu unikátní v sobě probouzí tajemství rybáka a cílevědomého kuřáka. Tak k čemu vlastně směřujeme? K fiolety ochuceným pokrmům, nebo k něčemu sofistikovanějšímu, co říká „Hele, já se nebojím experimentovat!“
Když si večer opekmete pár zelených paprik, přidáte k tomu kousek čerstvého zázvoru nebo alespoň pokapete jídlo českým pivem, zjistíte, že instantní nudle budou symbolem vaší jídlem posvěcené přátelské atmosféry. A jestliže poté k, tunu nejedlých rýžových nudlí přidáte i kapku estetiky, zjistíte, že váš večer je nejen o jídle, ale i o stylech odvrhování podprůměrnosti. A to je v dnešním světě víc než zlatý grál.