Když se řekne „alkohol“, mnohým z nás naskočí do hlavy vzpomínky na večírky, kamarády a nezapomenutelné okamžiky, při kterých jsme tancovali na stole jako by zítřek neexistoval. Ačkoliv se naše generace pyšní tím, jak se umí bavit, málokdy se zamýšlíme nad tím, co vlastně pijeme. Jaké nápoje dominují dnešním barům a hospodám? Jak se chlast stal hlavním vyjednávacím strategem v našich společenských interakcích? Na to se pokusíme poukázat v rámci této lehce satirické, avšak velmi vážné analýzy.

Který barman má nejlepší trik? Spoiler: nikdo z nás!

Zatímco dříve byl pivní tácek klasickým artefaktem každé hospody, dnes se na scéně objevuje nový módní hit – craft drink. Ano, všichni víme, že když zaplatíme o dvacet korun víc za to stejné pivo, které si zvládne doma načepovat i náš soused, najednou jsme hipstery a umělci. Ale co takhle zkusit složitější drink jako je nealko gin s tonikem? Jo, to nás dělá jedinečnými! V poslední době se trendy posunuly k podivným kombinacím, které v nás vyvolávají jak údiv, tak nostalgické vzpomínky na zlaté časy, kdy stačilo jen přidat citrón a doufat, že zbytek pokryje úsměv.

Jak ukázala jedna nezávislá studie, v posledních dvaceti letech se procento lidí, kteří si pravidelně dopřejí sklenku vína, zvýšilo o 100 %. Lidé jako by objevili magickou schopnost, díky níž víno promění i ten nejhorší den v úžasný zážitek. Zaručeně se shodneme, že právě víno se stalo nápojem, se kterým hledáme útěchu v trudné realitě. Ať už jdete na netradiční rande nebo se snažíte udělat dojem na své kolegy s uměním degustačních seancí, vinohrady si hrají s našimi emocemi a hrdlem jako zkušení čarodějové.

Alkohol jako výlet do země snů, ale pozor na výstup!

Správná kombinace obsažených látek v alkoholických nápojích nás dokáže vystřelit na týdenní „jakoby pf“ nebo „hu, jé, wow“ úroveň. Naše vřelá láska k liquid happiness nás někdy zavede na nečekané cesty. Svět chlastu totiž není jen zábava, ale také hazard – s naším zdravím, náladou a následky příštího rána, které odhalí, jakou jsme vlastně měli volbu. Zpětně se samozřejmě všichni smějeme a zaujatě vyprávíme, jak jsme sklenku vína zaměnili za lahvinku whisky, a i přesto si z toho pamatujeme akorát silný vítr v očích a rty slepené od grilovaných klobás.

Zajímavé je, že zatímco mnozí lidé se snaží chlast minimalizovat na „jediného kamaráda bez konkrétní doby trvání“ na léto, jiní po celou dobu hledají tu správnou rovnováhu mezi tvořením vzpomínek a respektem k trávicímu traktu. Tato diverzita v přístupu k alkoholu nás spojuje – a na závěr se vždy shodneme, že peníze se dají utratit za mnohem horší maléry než za dobrou lahev.

Nehledě na naše opilecké skeče a nesmyslné kousky, které se na parketu odehrávají, je to všechno o potěšení života. Jen si to zkuste naplánovat s rozmyslem, protože i když víme, že na tom večírku uděláme z kamaráda superstar, o den později ho zaručeně budete litovat. Po letech zkušeností v oblasti chlastu se dá říct jediné – jsme stále na svých místech a bojujeme za naši pohodu s úsměvem na tváři a drinkem v ruce.

Tvorba webových stránek: Webklient