Když se řekne jídlo, mnohým se vybaví sklenička s chutným pinotem, talíř plný delikates, a samozřejmě to pomyslné hrdinské gesto, kdy se svými sociálními sítěmi pochlubíte lahodnou porcí z místního hipsterského bistra. V dnešní době se zdá, že jídlo je víc než jen palivo pro tělo – je to umění, statusový symbol i celebrita sama o sobě. Pojďme se ponořit do zábavného světa kulinářských trendů, které rozmazlují naše chutě, a přitom nevyžadují, abyste se nutili jíst vajíčka s avokádem každé ráno.

Dnešní gastronomický svět nás překvapuje nejen rafinovanými kombinacemi, ale také nečekanými historickými zajímavostmi. Například, víte, že pizzu na počátku 19. století považovali za jídlo pro chudé? Ano, bylo to tak. Dnes je pizza symbolem italské kultury a samozřejmě se cení víc než zlaté: dávno zapomenutá chuť na „krásnou a zdravou“ porci pizzy s ananasem na vrcholu je už spíše terčem vtipů než skutečného gastronomického požitku. Proč se vlastně snažit o něco jiného, když můžeme mít třeba pizzu s truffle olejem a kaviárem? Taková pizza už začne vonět skutečným luxusem.

Street food nebo michelinská hvězda?

V době, kdy si pořád ještě pamatujeme na smogující food trucky se smaženým kuřetem i bezpočtem stánků s falafelem, se celá gastronomická scéna nápadně proměňuje. Máme tu street food, který se tentokrát primárně zaměřuje na kvalitu a není ostudou se s ním pochlubit na Instagramu. Dnes se na ulicích shromažďují gastro-umělci s nadáním nadchnout nás jedinečnými kombinacemi chutí, které by mohly směle konkurovat restauracím hodnoceným michelinskou hvězdou. Co si takhle pochutnat na hamburgeru s lanýži, podávaným s postranním piškotovým soufflé? Že by to znělo šíleně? Nu, možná, ale nevyzkoušet to by byla opravdu velká chyba.

Zajímavé je, že i ti nejzápornější foodie občas touží po „anglické snídani“ či „grilovaném sýru“ – to je ten typ hříchu, za který se nebudete cítit zrovna skvěle. Ale to je přesně ono – jídlo se má užívat, a když už je zde, proč se mu bránit? Snažit se jíst pouze kale a quinoa je opravdu pro slabé povahy. Copak někoho neokouzlí sendvič s vysoce kvalitními klobásami, hranolkami a omáčkou, na které byste se už jen dívali? A kdo by pak nechtěl ochutnat drink s javorovým sirupem nebo dřevěným uhlím?

Moje chuťové smysly jsou má boss

Konečně se dostáváme k tomu hlavnímu: jídlo dnes může být jakýmsi sebevyjádřením. Nejedná se pouze o to, co jíte, ale jak to prezentujete. Ať už držíte v ruce burger tak velký, že na něj potřebujete vlastní sadu rukavic, nebo si užíváte sushi míchané s trhavinou a letními bylinkami, stačí se jen umět zastavit a užít si proces. Proč skrývat přehnanou vášeň, když zářivé fotografie prohledávající hashtagy vám mohou přinést obdiv i zlosti zároveň?

Fandím vynalézavosti! Kdybych náhodou napsal román o plavbě v gastronomických mořích, bezpochyby by vyprávěl příběh o dokonalém spojení chutí a zážitků. Na konci dne, je to hrdé gesto lidí, kteří zvládají znát každý kousek mezi tímto mořem plytkosti. Spojit zábavu, jídlo a humor je potřeba k užívání si inflace jídla, dovolených a pohodového soužení v restauracích. Jídlo, které umí většinou fascinovat… koneckonců, co jiného když se skrze ně proplandáváme mnohem lépe!

Tvorba webových stránek: Webklient