Pizza. Toto jednoduché, avšak nesmírně variabilní jídlo seenskoro stalo synonymem pohodlného stravování. Ale co se stane, když se těsto z obyčejného plátna promění v umělecké dílo? Ve společnosti, kde se cení nejen chuť, ale i estetika jídla, přichází pizza se svojí vlastní kunsthistorickou evolucí. Podívejme se na to, jak se tento italský poklad mění, aby přilákal akční fajnšmekry z městských ulici, kteří se nebojí trochu experimentovat.
Jeden z nejvíce šokujících faktů o pizze je ten, že její kořeny sahají až do starověkého Řecka. Až se vám příště někdo posmívá, že vaše oblíbená pizza nemá tu správnou gastronomickou váhu, vzpomeňte na to, že námořníci plavali pod vlajkou opravdu divně vypadajících placiček. Na slunečných březích Řecka si už dávno namazali na chléb olivy a bylinky. Po tisícíleté evoluci tak máme dnes pizzu, kterou dodnes milujeme a trollíme se na Instagramu.
From Street Food to Culinary Art
Doba, kdy pizza byla považována za jednoduché jídlo pro zmlsané turisty, je pryč. Na scénu přichází pizza jako umělecké dílo, které si s sebou nese všechny ingredience vyžadující pozornost a péči. Takže pokud si někdo na Instagramu zakládá na tom, kolik rajčatových semínek je na jeho pizze, pochopte, že právě tito lidé nám ukazují, že milují jídlo víc než my ostatní. A my se od nich můžeme leccos naučit, třeba, jak si domů vynést kousek umění s jedinečným vkusem.
Netradiční kombinace, umělecké podání a ingredience tak neobvyklé, že byste se divili, že nejsou na seznamu potravinářských zakázaných látek, se začaly objevovat i na těch nejprestižnějších platech. Čím víc krému, kostek sušeného celeru a kousků truffle na vašem talíři, tím lépe. Tak jak se pizza stává zajímavější, začínáme se ptát: kde je hranice mezi jídlem a uměním? Třeba je to v tom, jestli si pizzu vyfotíte na Instagram, nebo jí prostě sníte.
Ekologie na talíři
Je jasné, že s trendem elegantního jídla přichází i nový pohled na ekologii. Kde se dříve zdůrazňovaly tradiční recepty, teď se rozmohly iniciativy používat lokální suroviny a dbát na udržitelnost. Všichni ti hipsta, co se tím dříve zaobírali jako otázkou přežití, se teď stávají vzorovými příklady ekologie. Například, kousek pizzy vyrobený z bio mouky či co nejčerstvějších, regionálních surovin dává novému významu termínu „první jídlo“, které má rovněž sloužit planetě.
Takže pokud jste milovníkem pizzy a konformity, je na čase vyrazit do místního podniku s ikonikou „farm-to-table“. Ale pozor, s tak zraky pozorně sledujícími se na našich talířích, budete muset zkontrolovat cenu před tím, než začnete plnit své břicho. Co si budeme povídat: za skvělý kousek pizzy dneska klidně zaplatíme víc než za dovolenou, a to i s prvotřídním mátovým mixologem.
Ať už se nám to líbí nebo ne, pizza už dávno není jen jídlo, na kterém si pochutnáváme při sledování fotbalu. Rozvíjí se, stává se součástí kultury a zaslouží si místo na našem stole, firemním obědě a dokonce i na romantické schůzce. Tak myslíte, že je to konec pizzy, jak ji známe? Kdepak, je to jen začátek nové éry, kde každý kousek svítí jako mistrovské dílo a my si můžeme užívat tu pravou chuť života.