Když se řekne „pasta“, většina z nás si představí útulnou italskou restauraci, lahodnou omáčku a sklenku vína, kterou si s radostí objednáme. Je to totiž jídlo, které spojuje lidi napříč generacemi, a co víc, dokáže vyřešit nejednu existenciální krizi. V tomhle článku se podíváme na to, proč byste vůbec měli zapomenout na rychlá jídla a raději trávit čas s vlastními ručně vyrobenými nudlemi. Pojďme se ponořit do světa fettuccine a jeho nečekaných kouzel.

Fettuccine: Více než jen nudle

Myslíte si, že nudle jsou nudné? Tak to se šeredně mýlíte. Fettuccine, jedna z nejznámějších italských těstovin, je nejen lahodné jídlo, ale také má zajímavou historii. Původně se tohle skvostné jídlo, jehož název pochází z latinského „fettucia“ (což znamená „malý kousek“), podávalo pouze na svatbách. Ano, správně, fettuccine svaté. Kdo by to byl řekl! A víte co je ještě překvapivější? Na konci 19. století bylo považováno za lék na zažívací potíže. Dnes už se to sice neaplikuje, ale kdo by se divil, že dobrou pastou si zlepšíte náladu.

Když se dostanete k přípravě fettuccine doma, očekávejte, že váš kuchyňský stůl se promění v experimentální laboratoř, kde se mísí věda a umění. Než budete moci potěšit své chuťové pohárky, budete muset projít procesem výroby těstovin. Od mletí mouky po vymíchání vajec – nebojte se, váš vnitřní Gordon Ramsay se nezklame. Odborníci doporučují vyzkoušet domácí variaci, jen tak se dozvíte, jak skutečné fettuccine chutná, než se zase vrhnete na to instantní z obchodního centra.

Omáčka, která do každé misky vnesla lásku

Jakmile máte hotové těstoviny, přichází ta pravá magie – omáčka. Nejčastěji se podává s krémovou omáčkou Alfredo, která je tak bohatá, že pravděpodobně zničí vaše plány na hubnutí. Ale co si budeme povídat, kdo by nechtěl zaslechnout vzdychání po prvním soustu, které se vám dostane do pusy? Nechte se unést fantazií a zkuste kombinovat ingredience, které souvisejí s vaším osobním stylem. Hodí se ryby, cítíte-li se jako na Sardinii, nebo klidně něco „na divoko“ s kuřecím masem a sušenými rajčaty. Experimentování v kuchyni je přesně to, co potřebujete, když chcete zapomenout na pracovní povinnosti.

Pojďme si ještě říct něco o fenoménu, který obklopuje fettuccine. Na sociálních sítích kolují obrázky dokonale servírovaných talířů, na kterých hrdě sedí fetttucine s nadýchaným parmazánem. Ostatní lidé se snaží znovu vytvořit to, co s nimi značkoví food bloggeři udělali v jejich moderních kuchyních. Někdy si připadáme jako konkurenti ve hře „kdo udělá hezčí fotku talíře“, ale ve skutečnosti byste se měli zaměřit na to, jak chutná a jak vám to zvedne náladu po náročném dni.

Když se dostanete k fettuccine, nezapomeňte, že vychutnávání jídla je jako lezení po horách – někdy narazíte na skály, ale odměnou vám bude nádherný výhled. Italové říkají, že jídlo má být sdíleno, takže pozvěte přátele, přiložte si pořádný talíř makarónů a s chutí si užijte každý sousto. Zpříjemněte si život, dokud ještě můžete, a při tom nezapomínejte, že jak fettuccine, tak i vy sami, jste výjimeční. Clube de culinária, o kterém se mluví ještě týdny po večeři, je na dosah ruky.

Tvorba webových stránek: Webklient