Když se řekne chlast, většina z nás si představí hnědý plastový kelímek na festivalu, nebo srazy s kamarády, kde se žádné filtrované myšlenky nevedou. Ale co se stalo s tím skvostným rituálem konzumace alkoholu? V dnešní bublině yuppies a dalších cool figur se pití pití proměnilo z pouhého opíjení se na světový sport, který si žádá estetiku, preciznost a nejen skvělou chuť, ale také příběh. Pojďme se ponořit do světa alkoholu, který je plný překvapení a nečekaných zvratů.
Cocktail jako umění, pivo jako filozofie
Školených mixologů s jejich pozlacenými shakerem a tajemnými recepty nabízejícími alkoholové úniky do jiných dimenzí najdeš v každém dobrém baru. Místo toho, aby se lidé spokojují s obyčejným rumem, snaží se vyrobit nápoje, které by se daly vystavit v galerii vedle Picassa. A nemluvíme jen o přelomových technikách, ale i o surovinách – kdo by to byl řekl, že třeba „zelené jablko“ ve skleničce může být tak horkou novinkou? Přitom zázraky chutí a aromatu nezřídka vznikají ze zapomenutých receptů, které mají kořeny v časových obdobích, kdy se lidé snažili ochutnat Orient v každém doušku.
Když už se dostaneme k pivu, to už dávno neplatí za bezduchý nápoj proletariátu, ale stává se sofistikovaným a kultivovaným zážitkem. Craft piva se množí jako králíci a během jedné noci bys mohl ochutnat víc různých typů než za celý minulý rok. Věděl jsi, že v současnosti existují přehlídky, kde degustátoři hodnotí piva s vášní a entuziasmem, jaký by si zamilovaný pár přál v romantické komedii? Spojení mezi pivovarnicemi a uměním se stalo natolik silné, že se někteří pivaři dožadují nejen lahodných chutí, ale i otázky „jaký příběh mi to pivo vypráví?“.
Alkohol jako filozofie doby
Dnes už má široká veřejnost možnost nahlédnout do mystiky alkoholu s takovými historkami jako je bourbon, který vznikl z nezapomenutelných tradic. Nezapomínejme, že některé labely si prošly peklem mnoha generací. Věděl jsi, že bourbon musí být aspoň 51% z kukuřice a zraje v nových charred dubových sudech? Kdo by to byl řekl, že v USA alkohol nedělá jen radost, ale je také doménou striktních pravidel a tradition? Na skleničku bourbona si budeš potřebovat vyčistit prostor, protože taková pohádka tě zavede na místa, kde se spíše nesnídá, než pije.
Překvapení, které na nás ale čeká, je zjištění, že mnozí lidé se dají na domácí vaření destilátů. Doma si doděláváme vlastní likéry a tu a tam se objeví i experimenty s levandulí nebo dokonce jalovcem. Vlastní výroba je pozvánkou do klubu „máme rádi hlavy v oblacích“, kde jde víc o víc nežli jen opíjení. Je to pro ty, kteří nenechávají věci na náhodě, a mají chuť podívat se na alchymií daleko za své limity. Přesně to je to, co dělá dnešek jedinečným – velká část lidské kreativní energie se zkrátka vyjadřuje skrze alkohol, a to je v legitimitních dejme tomu artovních kruzích docela k smíchu!
Tak co, milí carpe diem lidé? Pojďme se oddat našim chutím a oslavit ten šílený mix, který z chlastu dělá víc než jen vyšší hladinu alkoholu v krvi. Bude to cesta, která nejen že posílí naši pospolitost, ale především nám otevře oči do té neprobádané části světa, kde se pití stává nejen zážitkem, ale i způsobem, jak se spojit s historií. Možná už není potřeba toužit po experimentech, které nás minuly, ale prostě si užít to, co máme. Tak vezměte svého sparinga a udělejte si hrdou selfie s koktejlem v ruce, protože dnes se slaví to jediné důležité – život s plnou parádou!