V posledních letech se mezi uvolněnými účty za vodu a špatně naplánovanými happy hours vypadá, že se alko trendy dostávají na zcela nový level. Zatímco dříve jsme se opíjeli do němoty a brali to jako normu, dneska se mnohem výrazněji mluví o „mindfulness“ a „self-care“. Na jednu stranu máme nutkání užívat si každý moment, na tu druhou se zamýšlíme nad tím, co nám to vlastně dává. A právě tohle napětí tvoří fascinující příběh o tom, jak se degustace vína i lovení podpultovních drinků stává více než jen vstupenkou k opilosti; stává se jakýmsi novým uměním.
Od piva k biodynamice
Zatímco naše babičky by ve svém dvorku pěstovaly hrozny na pálenku a místní hospodští by se prali o nejlepší sud, dnešní chlastání se mění v jakousi filozofickou esej. Zatímco yuppies zkoumají jemné nuance biodynamických vín, naši starší súklidníci nechtějí zůstat pozadu a vrací se ke klasice s ukazováčkem na etiketě. Ať už si objednáte osvěžující zelený gin s bylinkami nebo osmanův bourbon, pocítíte ten rozdíl. Ale pozor, tady už nejde jen o pocit z opojení; o kvalitě chlastu rozhoduje i jeho původ a způsob, jakým byl vyroben.
A teď to přijde: víte, co se stane po vypití sklenice vína? Že si zlepšujete paměť! Podle nedávného výzkumu lidé, kteří si dopřejí sklenku vína denně, si vedou mnohem lépe v testech kognitivních schopností. Takže, milí kamarádi u stolu, pokud se chcete rozvíjet, nepotřebujete žádnou nudu na sobě, stačí pořádná láhev. V tomhle divném světě, kde si všichni neustále něco plánují a organizují, se najednou zdá, že stačí pár outsiderrů a sklenka k tomu, abychom se zase cítili jako ve správné náladě.
Nové trendy: alkohol a wellness
Kde je vlastně ta hranice mezi užíváním a zneužíváním? V dnešní době, kdy je wellness víc než módní termín, vznikají pivovary s terapeutickými nápoji, které se chlubí nejen tím, jak skvěle chutnají, ale i tím, jak pozitivně ovlivňují naše vnitřní já. Právě tady se setkávají ideály ožití a podmíněného odpuštění, kdy se alkohol nebere jako utěšitel bolístek, ale spíše jako způsob, jak se dorovnat s námi samými, a dává nám tomu nově zabalenou auru „dobrodružství“.
Ač to třeba zní jako banálně cool výstřelek, jeho to jedinečné kouzlo spočívá v tom, že chlast s někdejším kamarádem ve Vaší ruce ještě nikdy nebyl tak zábavný – jaká slečna se chytne na amaretto s domácím pečivem, když může ocení tamhle ten nápis „vše je povoleno, pokud to dává smysl“? Nenecháte se sice ovládnout skleničkami, ale okusíte radost ze spojení chlastu s pojmy jako je fair trade nebo lokální zpracování. Svět se směřuje k tomu, že pití alkoholu není jen hra s rizikem, ale také příležitost, jak propojit zážitky a obohacující okamžiky.
Po všech těch úvahách je třeba si uvědomit, že chlastání by mělo být pořád o zážitcích, nadějích a smíchu, bez ohledu na to, jestli jste zrovna boomers nebo yuppies. Když se najde ten správný čas a místo, každá sklenka alkoholu se stane vzpomínkou, která vás spojuje s dalšími skvělými kusy života. Tak si dejte drink, podívejte se, co máte rádi, a nenechte se svázat pravidly. V závodě o plné sklenice se ustupuje málo, a proto zůstávejte víc v reálu, míň v digitálku. Společnost nás má spojit, ne rozdělovat – tak si užívejme života a chlastu, který nás prostě baví!