Když se řekne gastronomie, většina lidí si představí něco jako vysokou školu vaření, s pečlivě rozloženými ingrediencemi a neprakticky krásnými pokrmy, které vypadají jako umělecké dílo. No jo, ale my víme, že tento svět je víc než pouhé prkno s rozkrájenými tuny avokáda. Místo toho tady máme příběhy plné radostí i rozčarování, které se odehrávají na talířích, a co víc, rozhodně se musíme bavit.

Návrat ke kořenům se zelenými trendy

Takže jo, kdesi na Insta feedu jsi viděl nedávno fotku špenátu, který byl tak zelený, že by se dal použít jako maska pro superhrdinu. Jo, smaragdová zelenina se stala vlajkovým vývozcem naší touhy po zdraví. Ale hele, je to fakt tak úžasný, jak to všichni vychvalují, nebo je to jen další výmysl marketingových mágů, co chtějí prodat náš vlastní životní styl v recyklovaném obalu? Co kdybychom si na chvíli odpočinuli od bezdbářské diety a vrátili se k něčemu, co bylo čerstvě zašpiněné jílem? Představ si, že jedeš na farmářský trh a ochutnáváš rajče tak chutné, že se ti chce brečet. A ne, neřeknu ti, že to voní jako tržnice. Voní totiž jako domov!

A tady je překvapivý fakt: Rajčata, zejména ta z regionálních farem, mohou obsahovat až 95 % vody. Jo, přesně tak, i voda může být sexy. Takže až nabereš kuráž a zkusíš udělat večeři s rajčaty, věz, že se vlastně snažíš připravit na kanadskou expedici za hledáním původního vkusu.

Vegan versus Schwarzenegger: Co říkáme, když na talíři nevidíme pravé maso?

V poslední době se také vedou boje na poli stravování: vegan versus všežravec. Ti, co se každý den strefují do steaků, tvrdí, že bez masa není život, zatímco vegani mluví o “výživovém zázraku”, aniž by si uvědomovali, že každý talíř by měl mít alespoň dvě chutě, jinak je to jen meditace nad zeleninou. Ale co takhle mix? Co když si vezmete špenát a klobásku a uděláte z toho něco, co by svým tvarem mohlo konkurovat i románu o velkých válečných událostech? Odpovídá to na chuťové peripetie smyslů, co myslíš?

Pamatujte, že jídlo je víc než jen palivo. Je to zároveň kultura a zábava. Pro někoho je to rituál, pro jiného akční podívaná. Když se sejde parta kámošů nad grilovačkou, dojde k vzácnému spojení osudů, smíchu a nevyžádaných slivovic.

Kuchaři jako nové celebrity a my, národem jídla posedlí

Tak jo, povězme si pravdu – kuchaři se stávají novými rockovými hvězdami. Nejsou to už jen lidé, co vaří. Jsou to tvůrci, filozofové a dokonce i psychologové s nožem v jedné ruce a pánví v druhé. Někdy se zamýšlím, zda se v našich životech stává jídlo tak důležitým posláním, že na koncertech budeme místo kytar víc vzpomínat na tyto gastronomické mistry. Příprava jídla dnes bezesporu přitahuje celé davy jako magnet a pro někoho je jídlo forma umění. A i když o tom debatujeme a zvěčňujeme to na Instagramu, hlavní cíl se nemění: užít si každý sousto a nebrat život příliš vážně.

Na závěr, v tomto chaotickém světě zdravé výživy a extravagantních kulinářských zážitků je důležité nezapomínat, proč se vlastně potkáváme a co spojuje naše cesty. Jídlo není jen o talíři, ale i o vzpomínkách, které vytváříme. Takže ať se už rozhodnete pro veganský burger nebo pro steak, nezapomeňte, že je to všechno o tom, že si užíváme život naplno, ostatně jak říkáme, dnes žijeme, zítra si necháme zbytek pro zajímavé příběhy.

Tvorba webových stránek: Webklient