Když přijde na kulinární experimenty, jedni se drží osvědčených klasik, zatímco jiní se nebojí skočit do neznáma a okusit neobvyklé pokrmy. Dneska se podíváme na tu tenkou hranici mezi gastronomickým uměním a totální šíleností, a také na to, co jste o jídle nikdy nechtěli vědět. Koneckonců, v době Instagramu a TikToku je důležité mít něco, co vyvolá úsměv a pořádně vyhazovač v restauraci.
Nejčernější humor na talíři
Zajímavé je, že mezi lidmi, kteří touží po nejexotičtějších jídlech, se objevuje stále více gurmánů, kteří berou ocenění „neotřelého jídla“ s lehkostí. Což znamená, že docela dost lidí se nebojí ochutnat třeba smažené hmyzí delikatesy nebo budíky z trusu. Činnosti jako skládání sushi z krokodýlého masa se naprosto běžně provádějí nejenom na hospodských mejdanech, ale už i v restauracích s hvězdičkou. Nevěříte? Tak se zkuste zeptat svého kadeřníka, on už tam určitě byl.
Trend s neobvyklými přísadami, jako jsou třeba zlaté listy na dezert nebo kaviár z hlemýždě, začíná poněkud vyzrávat. Zyka pozorujeme gastronomické umění, které se snaží šokovat. Jak praví zasvěcení jedlíci, jídlo dneska musí mít dvě funkce: zasytit a pobavit. Tomu se říká multikulturní pohodový zázrak! Jen si dejte pozor na to, abyste se nezamotaly do debaty o etice ohledně hmyzu na talíři. Není nic horšího, než skončit před grupou veganů bez šance na únik.
U tebe na stole: Všechno je dovoleno
Můžeme se bavit o tom, jak se změnily preference stravování, ale nezapomínejte, že i vaše babička měla pravdu, když říkala „co si neochutnáš, to nevíš.“ Možná vám teď vybrečela v uších, ale odvážní jedlíci se k týmu „zdravých jídel“ kolem avokáda a quinoa už nedostanou. Skupiny, které se snaží prosadit raw food jako nejlepší možnou alternativu, nikdy nepochopí zvrhlý rozkošný zážitek ze steak burgeru s omáčkou, která by mohla fungovat jako součást chemického pokusu.
Kritici se ale rámují širokým úsměvem, že i jídlo se dá umět. Experimentování s chutěmi a texturami se stává novým trendem a vy, yuppies a boomerové, to nemůžete nechat bez povšimnutí. I když člověk někdy sahá po věcech, které by normálně nepožil, snaha odkrýt něco nového na talíři je nesmírně lákavá. Svým způsobem se stáváme opravdovými průzkumníky v oblasti chutí.
Oslavte jídlo a užívejte si ho!
A tak, když váháte mezi tím, co večer vařit, nebo se pustit do nějakého snacku s trhlým názvem, pamatujte, že nahánění smyslového potěšení z jídla je tak trošku jako rande na slepo. Můžete být zklamáni, ale občas se vám podaří najít doslova „toho pravého“. Není to o tom, jestli je jídlo zdravé nebo nezdravé, ale o tom, jaký pocit vzbudí. Jíst rande s jídlem je bezpochyby advokátem pro snadnější milování k jídlu jako takovému.
Tak si tedy dejte královskou porci čehokoli, co vám dělá radost, a nebojte se experimentovat. Protože koneckonců, když se na svět díváte z perspektivy života naplněného odvážnými chutěmi a extravagantními pokrmy, v podstatě žijete dvakrát. Mějte odvahu, na talíři nehněte s budečkami a věřte, šílenství je hlavní ingrediencí štěstí.