V dnešní době, kdy nás marketing neúnavně přesvědčuje, že už žádný produkt není dost dobrý, se oblékáme do jídla stejně jako do módních trendů. Až si člověk říká, jestli se mutují chutě nebo se prostě snažíme udělat z toho obyčejného jídla malou uměleckou galerii. Jak se ale dostat na vrchol gastronomického olympu ve svém vlastním bytě? Vybavte se humor a nezapomeňte na trochu sebeironického nadsázky.
Avokádo: Zelený zázrak nebo drsňák na dietě?
Určitě jste už slyšeli, že avokádo je superpotravina, ale víte, že šlo o téměř zapomenuté ovoce, které si prošlo cestou z mexických trhů až na vaše Instagramové feedy? Pro některé z nás je však avokádo spíše synonymem pro každodenní frustraci. Jak se vlastně dostáváme k tomu, že k snídani potřebujeme naprosto dokonalý toast s perfektně nařízeným avokádem? Město s avokádovými bary se rozrůstá jako houby po dešti a vy si nemůžete pomoci, ale říkáte si: „Sakra, tady musím být!” Přitom si stačí jen udělat lehký poke bowl, zkopírovat trendy z Pinterestu a voilà – máte gastronomického génia ve své kuchyni!
Pokud se ale bojíte, že vaše dovednosti v kuchyni končí na perfekteně opečené topince, nezoufejte. Chybět by vám neměla nejen odvaha, ale i trocha humoru. Kdo by si nepamatoval tu chvíli, kdy se snažil udělat to pravé pošírované vejce, a vypadalo to spíše jako neúspěšný pokus o rekonstrukci jaderné elektrárny? Kdo říká, že jídlo musí vypadat jako z food blogu? Možná přilákáte právě takovou pozornost, že si pózujete vedle svého „uměleckého” dílka s hashtagy jako #epicfail a #culinarydisaster.
Ochutnávání v zajímavých lokacích: Gastronomický nomád v akci
A teď přichází ta pravá lahůdka – jídlo v pohybu. Ne, nemyslíme tím, že byste si brali talíř s sebe navzájem kývajícími se burgery na cestu do práce. Mluvíme samozřejmě o food truck kultuře a jedinečných street food festivalách, které vás donutí zapomenout na to, že včera jste sice utratili veškerý příjem za super kvalitní sushi, ale dneska se má pořádně hřešit na stáncích, které doslova volají po vaší pozornosti. Jakmile si pořídíte burger s černým uhlím a parmezánem, stáváte se gastronomickým nomádem s duší, kterou krmí spontaneita a lehce depresivní pocity typu “co když jsem zmeškal to nejlepší?”
Následně si už musíte zvládnout vytvářet vkusně dobré fotky na Instagram s jídlem, které jakoby vypadlo z reklamy. Klíčem k úspěchu je nádech a lehká dávka přehánění, protože co je lepší než trocha humoru? Kdy neuděláte v životě už, ale když se na talíři setkáte s avocado toast em, můžete si být jisti, že už vůbec nemáte šanci na perspektivní kariéru v oblasti gastronomie. Jen se podívejte na ten výraz tvářičky, když stihnete oslavovat malou výhru.
A tak pokračujte dál, užívejte si ty malé depresivní momenty, když vám venku zabrousí teriyaki, steak nebo dokonce i pouliční dortík, o kterém jste si mysleli, že patří pouze do vašeho ročníku. Žijte naplno a jídlo vnímejte jako součást každodenního dobrodružství. Doneste na stůl kapku humoru, když se setkáte s přáteli a pak si prostě užívejte život. Koneckonců, proč se stresovat tím, co bude k jídlu, když můžete nechat drobnosti klidně bublat na pozadí?