Vaření už dávno není jen nutným zlem, které nám připomíná, že jíst se musí. Dnešní gastronomická scéna vypadá jako z nějaké filmové fantasy – všude vůně exotických ingrediencí, Instagram plný krásných talířů a lidé se ponižují, aby ulovili tu nejlepší kávu v trendy kavárně. O co jde? Přesně o tu naši touhu po zážitcích roztrhnout obyčejnost a vykreslit život jako jedno velké gourmet menu.
Víte, že prvotní verze pizzy byla vlastně chudinskou stravou? Ano, tihle italský chlapíci upekli tenkou placku s rajčatovým protlakem a bylinkami na plech v kamenné peci. Dneska byste za stejný kousek zaplatili víc než za měsíční pronájem garsonky v centru Prahy. Takže jestli vás shání hlad nebo nový investiční projekt, šup s vámi do kuchyně a pokuste se napodobit, jak to dělali v Neapoli.
Vaření jako životní styl
Takže co se stalo s tím „pouze se najíst“? Nyní zahrnujeme do vaření filozofii. Přemýšlíte o tom, co všechno jíte? Vybíráte si bio hrášek a podáváte ho na dřevěném talíři, abyste se cítili jako na farmářském trhu v Kali? Všichni jsme dospěli do bodu, kdy hrdě hlásíme, že strava ovlivňuje naše zdraví i duševní pohodu. Metaphoricky řečeno, když se nasytíme kvalitními surovinami, souladu s přírodou a trendy, jsme vlastně na vlně endorfinů a našich dechberoucích postů na Instagramu.
Dalším zajímavým faktem je, že podávání jídla se stalo tak důležitým, že se do popředí dostávají kurátorské večeře, při nichž vám totiž šéfkuchař v bílém plášti servíruje ochutnávky na neobyčejných talířích až pět hodin. To je přesně to, co potřebujete zažívat – okouzlit chuťové pohárky, ale mnozínou jen za náplň vašeho prázdného břicha. A co víc, komunitní vaření mezi kamarády se stalo trendem. Co takhle uspořádat souboje vašich kulinářských dovedností? Vy prohrajete, jinak byste si nezasloužili nic jiného než instantní nudle.
Gastronomická revoluce pro moderní doby
Nezapomínejte na trendy veganské či vegetariánské stravy, které se objevují jako nové fashion uličky ve vašem oboru. Omlada totální vražedná ryba s použitím sójových substitutů, bláznivý růžový smoothie bowl na snídani a burger z černého fazole a quinoa, to je spolu s velkoformátovými selfie klíčový prvek dnešního života. Ale, ať už se rozhodnete pro cokoli, je tu jedno nepsané pravidlo – vaše jídlo musí vypadat kurva dobře. Jinak jak proletáři v bistru nebudete mít šanci, že ho někdo vyfotí, nebo na něj udělá recenzi.
S jídlem přichází příběh, vyprávění a – buďme upřímní – možnost se ukázat před ostatními. Být šéfkuchařem v rodině už není tak jedna z populárních rolí. Spíš se z vás stává influencer, který s každým hrncem vystřelí laťku hodnot současného pohostinství. Vaše snaha v kuchyni se mění na strategickou válku o to, kdo umí lépe oloupat brambory nebo nakrájet rajčata na dokonalé plátky.
Osobně si myslím, že jídlo je konečně nástrojem, jakou pozici v životě máme. Stačí se podívat na různé lidi v restauraci: Alibisté s dietami, hipsteři oslavující lásku k bio stravě, žijící na „free“ variantech. Kdo by si ale nepřipadal skvěle, když na sebe upozorní svým unikátním talířem, složeným z ingrediencí, jež pocházejí z řady různých světových koutů?
Každý den se tak dostáváme do nové gastronomické reality, kde je dobré jídlo a náš dobrý pocit z něj propojením, které táhne ku předu. Nezapomeňte se ale smát a užívat si každého sousta. Možná se jednou opět vrátíme k tomu prapůvodnímu pálení jídla, na které jsme byli kdysi hrdí, ale prozatím dejte na paměť, že máte v rukou pánev pro umění života.