Ať už si dáváš pozdní brunch v trendy kavárně nebo si dopřáváš grilovačku s partičkou, jídlo je neodmyslitelnou součástí našeho moderního života. Tento článek se zaměří na to, jak se gastronomické trendy proměňují a jak se s nimi mění i naše chování. Ponoříme se do neznámých vod chutí, které nám rozšíří úsměv na tváři a možná i trošku vyprovokují naše chutě k nečekaným dobrodružstvím.
Od základů po extravagantní skvosty
V dnešním světě je opět v módě jíst “lokálně” a “sezónně”, ale co to vlastně znamená pro nás, yuppie generaci? Nezapomínejme na to, že kdysi ono zdravé zrno v šedesátkách či devadesátkách nepatřilo do žádného trendy klubu, ale ulicemi jela spíš “fast food” revoluce. Jídlo, které potkáš na trendy food festivalu, dnes zahrnuje cokoliv od avokádových toastů po fancy porce sushi, a kdo by to byl řekl, že v centru Prahy stoupneš do řady na karamelizovaného červíka s limetkovým mátovým poklopem?
Pojď si ale poslechnout, že v roce 2019 se stal hit poměrně nečekaný – ze skandinávské kuchyně dorazil na náš stůl takzvaný “umami burger”. Nejde o klasického sekačkového hamburgera, ale o kombinaci chutí, které by jsi při prvním kousnutí rozhodně nečekal. Nejsme tady od toho, abychom soudili, co na talíři je, ale něco nám říká, že umami jsou takové jedlé sci-fi, kde místo polibků dostáváš chuťové zážitky, které zachraňují nudné večeře.
Chutě mění města a kulturu
Jsou lidé, kteří považují gurmánské jídlo za umění a důvod k opulence. Kdo by si pomyslel, že má suchar na stole stane přímo v epicentru občanské války mezi raw vegan a low carb paleodiet? chce to pohled shora. Každá generace přináší nové jídlo a nové kombinace příchutí. Dnes vidíme, jak si rychlá jídla berou od těch haute cuisine recepty a převádějí je do přízemního hladového stylu, který se hodí k pokecání na ulici, kde ani semeno bez šťávy nenalezneš.
Čím dál víc se objevují noční gastropuby, kde se za zvuku stylové hudby předkládají jídla, která by se kdysi tvářila jako hřích. Také platí, že jednoho dne se dostáváme do situace, kdy je sushi v zarostlém parku víc než jen táborák s klobásami na špejli. Náš jídelníček se stává součástí našeho osobního příběhu, kde se spojuje kultura s každodenností, a to je v podstatě to, co naši duši osvěží.
Pořád se držíme své identity a milujeme život plný chutí. Otevření se novým zážitkům, jak gastronomickým, tak i těm životním, je klíčem k receptu na spokojenou existenci. A nezapomínejte, že jídlo je jako vztah – občas ti dá přesně to, co potřebuješ, a občas je to spíš experiment, který se nezdaří. A hlavně, pamatujte: Plaťte s úsměvem, ochutnávejte se všemi smysly a neberte si to příliš osobně. Protože až na jídlo, to ve skutečnosti nikdy nebylo o kaloriích.