Hranolky, k tomu burger, ať už je s hovězím, kuřetem, nebo tuze exotičtějšími surovinami, se staly symbolem moderního gastronomie, kterou dnes tak rádi vyhledáváme. Zatímco naši prarodiče si dopřávali guláš s knedlíkem, my jsme se rozhodli vydat na kulinární dobrodružství a přivítali fast food s otevřenou náručí a plnými pupky. Když se podíváme na to, jak se burger dostal na vrchol, je zřejmé, že tady jde o víc než jen o kus masa v pečivu – tenhle fenomén reprezentuje celý způsob života, který se hrdě hlásí k opulentnímu požitkářství.

Historie burgeru: Kde to začalo?

Vraťme se v čase, kdy se burger rodil k životu jako skromná pochoutka, která dala zelenou všem, kdo chtěli něco rychle a chutně zakousnout. Překvapivě jeho kořeny sahají až do 12. století do Charkova, kde se vařily hovězí steaky, a jídlo spíše připomínalo dnešní steak než rychlý občerstvovací pokrm, jak ho známe dnes. Ale pozor! Není to pouze mise za dobrým jídlem, burger je především příběhem globalizace – od klasického hamburgeru přicházejícího z Německa se postupně přeorientoval na americkou standardní verzi, která se dnes vyváží do celého světa. Tak nějak se to zvrhlo v gastronomickou horečku, kterou si oblíbili lidé napříč generacemi.

Každý chce okusit burger od místního šéfkuchaře, který se obklopuje místními surovinami a kreativitou, jako by to byla umělecká díla. Když se pohybujeme mezi trendy, které měly v uplynulých několika letech svůj vzestup, nacházíme hamburgerové variace, které připomínají spíše labyrint chutí, než jen maso mezi dvěma plátky pečiva. Takže ano, dneska už se nekrčíme v koutě koupě předraženého kousku. Dáváme si třeba burger s avokádem a feta sýrem, nebo dokonce vegan verzi z cizrny, a u toho pálíme jako zkušení asijští mistři s žehličkami ve společenství gurmánů.

Gastronomie v městské džungli

V metropolích, kam se každý den sjíždějí mladí a energičtí lidé, se burger stal svatým grálem street foodu. Trendy food trucky přetékají čekajícími a toužícími, zatímco koronavirové restrikce značně přivřely dvířka tradičním restauracím. A co se stalo? Ulice ožily gastronomickými festivaly a večírky, kde se lidé snaží pochopit jedinou otázku: Kde najdu ten nejlepší burger? To je v podstatě sen dnešní generace, ve které se kombinuje láska k jídlu, ke kreativě a nezapomíná se na Instagram sky-high účty s fotkami potravin, které se rýsují ve stínech naprosto vyladěných burgerů.

Ale pozor, při poučování o burgerových moudrostech se nejedná pouze o chuť. Je to také o zážitku. Každé sousto by mělo být podáno s vášní a v takovém stylu, aby to bylo vlastně umění – k zahnání hladového draka, který se rozproudil v našich útrobách a přivolával si náš zájem. Podobně jako módní trendy, které se proměňují od jednoho období k druhému, i my musíme být ostražití a neustále sledovat, co se děje. Takže, co si dnes dáte k jídlu? Na rozvášení hamburgeru se při čekání na svou objednávku můžete přece nasdílet meme, které vám ukáže, že vím, že víte, že burger je zkrátka fuel pro vaše uspěchané dny.

Tvorba webových stránek: Webklient