Když se řekne jídlo, místo abychom představili slavnostní tabuli plnou lahůdek, často si vybavíme spíše frontu v rychlém občerstvení nebo zážitek z včerejší večeře, která se vymkla kontrole. Město dnes nabízí máslové croissanty, sushi i extravagance ve formě avokádového tostu s popraškem ze zlata, ale kam zmizely ty pravé radosti z jídla? Generace, jež si chtěla užívat, v honbě za úspěchem a rychlým žitím zapomněla na nejdůležitější ingredienci – smysl pro humor a zábavu spojenou s jídlem.

Jídlo jako zážitek, ne povinnost

Oslava chuti a textur se stala spíše nevyhnutelnou povinností, než skutečným požitkem. Kdo by si některou z těch foodporn fotek vzal k srdci, když místo relaxu u talíře stačí chystat se na další Instagram story? Uvědomme si, že jídlo je umění. Navíc – překvapivě – existují různé výzkumy, které ukazují, že jídlo vzbuzuje hormony štěstí více než naplánovaný osobní rozvoj. Takže příště, když budete stát před lednicí, proklínajíc neutuchající rutinu, vzpomeňte si, že dobrá jídla můžete zažít také s úsměvem a neočekávanou porcí zábavy.

Kde vlastně leží ona linie, kde se jídlo proměňuje v opravdové dobrodružství? To, co kdysi byl fascinující rituál, dnes mnozí redukují na kombinaci vymakaných ingrediencí z eshopu, které musí nakonec držet pohromadě. Přitom mnozí kuchaři stejné suroviny v nonstop mixu proměňují v gastronomické symfonie. Když se podíváme na náš stůl, vidíme více přesnosti než emocí. Každý detail by měl vyprávět příběh, přesto místo toho skončíme s účtem od dodavatele a dvěma nevhodnými otázkami k obědu.

Nezdržuj se detaily, hraj si s jídlem

Přidejte ke svému jídlu trochu šílenství a chaosu. Vytvořte si vlastní legendy – pozvěte pár přátel, ať zakusí kombinaci, o které se u jeho stolu bude mluvit ještě celé týdny! Inspirací pro experimenty mohou být i nejrůznější mixy chutí, které byste možná za normálních okolností spojili s sterilními raními hodinami v kanceláři. Bylo by dost tragické, kdybyste si nechali ujít šanci spárovat donut s pikantním čalamádou – nebojte se vzít jídlo vážně, ale rádi se mu i vysmívat.

A co je nejvtipnější? Mnohé experimetní kuchyně by měly klidně dostávat Nobelovu cenu za objevování absurdních kombinací. Tak už dost s těmi nudnými saláty a smoothie. Víte, co baví? Až příště vyrazíte na nákupy, zkuste obstarat tři suroviny, které se na první pohled absolutně nepotkávají. Co třeba ananas, anglický sýr a chilli? To, co na první pohled vypadá jako nebe a peklo, může skončit jako pohádka. Objevujte, zkoumejte a sdílejte. Odpovídající jídlo v popředí, rodinné vzpomínky v pozadí.

V dnešní uspěchané době, kdy dominují instantní pokrmy a rychlé občerstvení, vybízím všechny yuppies, boomery a carpe diem poslíčky radosti k návratu k tomu pravému podstatnému – k jídlu, které je radostí a objevováním. Malý talířek plný zábavy, který vyžaduje pouze jednu věc – nebát se smát a občas se pozvracet z nadšení. Protože jídlo by mělo být zábavou a každý den je novou příležitostí objevit kouzlo tradice a výjimečnosti. Tak co, kdo přidá trochu šílenství na stůl?

Tvorba webových stránek: Webklient