V posledních letech se na gastronomické scéně objevují trendy, které si získávají srdce potravinových fanatiků, ale také skeptiků, kteří nevědí, jak si s nimi poradit. Jedním z těchto divů je fermentace – proces, který mění běžné suroviny na chutné zázraky. Obyčejné zelí, které se dříve považovalo za nevzhlednou přílohu, se dnes proměňuje v lahodný kimchi nebo krouhané kysané zelí, jež je nejen chutné, ale i zdravé. Při pohledu na tuto alchymii se můžeme divit, jak moc může jedna jednoduchá technika ovlivnit náš kulinářský zážitek.

Historie, kterou neznáte

Fermentace není žádnou novinkou, ale starobylým uměním, které bylo prakticky od doby, kdy naši předkové objevili, že se jídlo dá uchovávat i jinak než v lednici. Víte, že se fermentace používala ještě před tím, než se vynalezly moderní konzervační metody? Dávní Egypťané si tímto způsobem uchovávali víno a téměř všechny kultury na světě objevily, že kvašením získávají nejen trvanlivější potraviny, ale také nové chutě, které nás dodnes oslovují. Tedy pokud vám nevadí, že se do některých produktů dostane trocha „zdravého“ bakteriálního osvěžení.

A navíc, fermentace má skutečně příznivý vliv na naše zdraví. Kysané zelí je jedním z nejbohatších zdrojů probiotik, kterými si můžete napumpovat své trávení. Zní to sice jako reklama na přírodní lék, ale když se podíváte na data, zjistíte, že to, co mohlo být kdysi považováno za starou babičkovu radu, nyní dostává vědecký základ. Ať už se rozhodnete jíst kysané zelí pro podporu trávení, nebo jen proto, že je to trendy, měli byste vědět, že s každým soustem, které ukousnete, dáváte šanci svým střevům udělat si pár parádiček.

Jak si to připravit doma

Možná se teď ptáte, jak začít s touto fermentační mágií. Vlk v beránčím rouchu, ve světě gastronomie, je k tomu potřebný pouze čas a trocha základních materiálů. Nakrájené zelí, sůl a sklenice. Oproti tomu, co byste mohli čekat, to není žádná věda. Klíčem je trpělivost. Po pár týdnech fermentace se z ingrediencí za zázračný proces stane něco, co jste nikdy netušili, že si vyrobíte doma. A když ho pak podáváte jako přílohu k masovým pokrmům, můžete si být jisti, že váš kulinářský um dostane vděčná uznání u všech svých přátel.

Zajímavé je pokusit se sfermentovat také jiné suroviny, než je zelí. Máte doma mrkev, okurky nebo dokonce nějaké ovoce? Nebojte se experimentovat! Můžete si vyrobit vlastní kimchi, které bude ve vašem chladničkovém království excelovat vedle piva a lahví červeného vína jako opravdová hvězda večera. Mít doma takový poklad je jako vlastnit tajný recept, o kterém vám sousedi nikdy neřeknou.

Tak co si budeme povídat – fermentace je v současném kulinářském světě mnohem víc než jen trendy. Je to cesta k prozkoumání nových chutí a textur, které si ani ve svém gastronomickém snu nedokážete představit. Nechte se unést tímto fascinujícím procesem a naučte se vytvářet zázraky z obyčejného jídla.

Tvorba webových stránek: Webklient