Neexistuje snad lepší téma na probírání u piva než jídlo. Přátelé, hovězí steak je fajn, ale co takhle se vrhnout na kouzlo kuchyně skrze spektrum životních zážitků? Ať už jste jaderný fyzik, kreativní ředitel reklamní agentury nebo roztomilá teta, která má v mrazáku více zmrzliny než tvá prababička, jídlo je univerzální jazyk, kterému rozumí každý. Takže si připravte talíře, protože se chystáme prozkoumat vaše chuťové pohárky s trochu sarkasmu a humorem.
Nové trendy: Zelenina do ruky a masa do ohně
Zapomeňte na chilli con carne, teď se nosí bulvár! Možná vás překvapí, že současným hitem je grilování zeleniny. No jasně, co si budeme povídat, kape z toho ten zdravý životní styl, ale vezmeme to z té správné, syrové vsuvky. V dnešní době lidé touží po autentických zážitcích a extrémním potěšení. A co že je tím potěšením? No přece pořádná porce jídla, která by člověka hodila do další dimenze. Vtipná realita je taková, že čím víc úsilí vynaložíte na zdravé jídlo, tím víc se potýkáte s kocovinou z masa, které občas vypadá jako sametová šála. Máte pocit, že vám to jídlo dává smysl? Možná, ale stejně jako s veškerým úsilím – přijde zápočet.
Ačkoliv se může zdát, že vegani hladoví jako němá krysa, opak je pravdou. Mnozí z nich se teď chlubí kulinářskou schopností proti pravým masožroutům. Vznikají restaurace, kde se servíruje směs různých chutí, které by donutily i nejnavezenějšího gurmána zapochybovat o své dietě. Hladoví jedinci s vánočními dárky v košíků si pak můžou společně udělat rodinný výlet do takové restaurace, kde jedna kachna klidně naplní tři stoly.
Kuchyně jako lifestyle: Příběh jedné pánve
Kuchyně dneska nejsou jen místem, kde lítáme po sporáku. Je to vlastně celé divadlo s vlastními hrdiny – pánve! Kdo by to byl řekl? Pánve dneska mají svůj Instagram, a neúnavně se mu postují fotky, kterým by i stoletý mistr gastronomie omdlel. Ačkoli se to zdá absurdní, je to přesně ta doba, kdy se i obyčejné vaření mění v umění. Jestliže máš v ruce tu správnou pánev, můžeš ohromit své kamarády nebo neodolatelné krásky, které se shromáždily kolem tebe na večírku. Každý chce být hvězdou ve své vlastní kuchyni. Tedy pokud si pamatujete, že vaření je vlastně spíše jako pokus o improvizaci než složitá opera.
Jak tohle všechno souvisí se starodávnou tradicí? Dnes všichni šílí po „zážitkových večeřích“, kde se vaření stává součástí seberozvoje a terapie. Všichni víte, že je to trochu o tom kuchtít, ale co když vám řeknu, že existují lidé, kteří vaří i po třiceti letech v gastronomii? Mluvíme tu o kreativním přístupu, který dává jídlu nový rozměr. Takže pokud si chceš udělat z vaření své volné zaměstnání, jen si vzpomeň, že to není jen o hrncích a pánvích, ale hlavně o osobním přístupu.
A na konec, i když nás některé trendy mohou vytáčet na maximum a s grilováním zeleniny se cítíme jako otroci moderního světa, stále platí jedno: jídlo je naším spojením s ostatními. Ať už se potýkáme s masem, zeleninou nebo kreativními kombinacemi, důležité je se nebrat příliš vážně. Život je příliš krátký na to, abychom si ho nechtěli užít s hrncem v ruce a třešničkou na dortu – třeba v podobě kousku mražené zmrzliny díky vzpomínkám na dětství. Nezapomeňte, když už se budete chystat na další vaření, proveďte srdcovou kontrolu: máte se na co těšit?