Každý z nás si občas rád zakroketí v přítmí restaurací, které se tváří jako oázy kulinárních zázraků. Od romantických večeří po radostný shon mezi přáteli, jídlo je něco víc než pouhá strava; je to zážitek, společnost a někdy i kulturní fenomén. Dnes se podíváme na jedno z nejznámějších, a přitom stále se vyvíjejících jídel – sushi. Jak se proměňuje jeho podoba v očích moderního požitkáře, co o něm nevíme a jaké překvapivé informace nás ještě čekají?
Sushi, které by si Honza z horní kuchyně nedal, ale klidně na to přihlíží
Začneme s překvapivým faktem: sushi, jak ho známe dnes, má kořeny sahající do středověké Jižní Asie a nemělo zrovna příjemnou pověst. V té době se používalo k uchování ryb, které se fermentovaly v rýži. To nebylo zrovna labužnické na pohled ani vůni, ale pokud máte rádi seznámení s historií jídla, tohle je kvalitní východisko pro vaše gastronomické oslavy a podivné příběhy, které se umějí rozjet na večírcích. Nicméně, jak se sushi dostalo k nám, vyvinulo se natolik, že zaplnilo naše Instagramy a udělalo z nás opravdové gurmány.
Do dnešního dne máme v oblíbených kavárnách a barech sushi varianty, které obskakuji z celého světa. Od „deconstruction“ sushi s avokádem a květinami (na co jsme si to zvykli, že) po extravagantní sushi vrstvy, které by se daly brát jako umělecká díla. Urbanista v nás doslova brečí radostí. A co je na tom nejlepší? Když narazíte na fusilli s rybou a krémovými omáčkami, což vyvrací náš předpoklad, že sushi by mělo být co nejvíce „surové“. No, zkoušejte to a buďte in, nebo spíš out, jak to teď frčí.
Kdy vzít rýžový papír do restaurace, abych nebyl za blbce
Jídlo a jeho proměna nebyly nikdy tak fascinující, co se týká ekologických a zdravotních trendů. Sushi je pár let v nějakém stavu duchovní regrese, protože se na rýžových papírech stále více objevují glutaman sodný, chemikálie a podobné „udělátka“, které by v pravé kultuře sushi neměly co dělat. Jen šílený člověk by se nechal zlákat pomyšlením, že se jídlo dostane do jeho břicha bez další pomoci. Je důležité zkoumat, co konzumujeme a s kým, protože to jsou nejenom maki, ale i přátelství! Takže si dejte pozor na ty sushi večírky, kde vám místo wasabi dají ketchup.
K rozhovorům o jídle se připojme, když mluvíme o zdraví a svěžesti jídla. Není tajemstvím, že asijské národy mají jakýsi instinkt pro zdravé jídlo, a jejich tradice sahají k misce bílého rýže. Město je však mučedníkem fast food kultury a pokrmy jako sushi často bojují o místo na slunci s burgery a pizzou. Někdy to vypadá, že čím víc zabíjíme přírodu, tím víc se snažíme o zdraví s „green“ sushi variantami. Sice to hrajeme na tradiční notu, ale je dobré vědět, že sushi může být i ekologickou bombou, když je pečlivě vybíráno a připravováno.
Když se tedy příště ocitnete v sushi baru, pamatujte, že jídlo je víc než jen soustředěný zdroj kalorií; je to kulturní vyjádření a příležitost k zastavení se a posedění s přáteli. Tak si to udělejte hezké, vychutnejte si pokrmy, ať už jsou podávané na neuvěřitelné podložce nebo na neúprosně dilatovaném talíři, a užijte si každý kousek – sushi je víc než jídlo, je to životní styl.