Snídaně, ta prokládaná káva a pak brunch pro ty, co se ráno neodváží opustit teple vyhřátou postel. Ani se nestihneme ohlédnout, a už se ocitáme ve víru trendů, přičemž jedno z nejvýraznějších se transformuje na našich talířích. Uprostřed boje o to, kdo si vezme z vaší peněženky víc na šampaňské s pomerančovým džusem, lidi ze všech generací, včetně těch, co by mohli být našimi rodiči, dávají signály, že brunch je v podstatě novodobým bůhví jakým hnutím.
Kde jinde než ve velkoměstech, jako je Praha, se může skloňovat pojem brunch do všech pádu? V posledních letech se objevují podniky, které servírují vaječnou specialitu za ceny, které by nakrmily celou armádu. Všechno to začalo nevinně, až se najednou ukázalo, že každý víkend je naším občanským právem na roztomilé talíře s avokádem, zakysanou smetanou, slaninou a dalšími ingrediencemi, které se nám vejdou na Instagram. Dnes už se většina lidí neostýchá přiznat, že avokádo se stalo jejich osobním strážcem štěstí, ať už je to jakkoli absurdní.
Brunch jako nový rituál pro náročné
Jakoukoukoliv neděli, když se slunce blíží k zenitu, oddaní brunchisté obléknou své nejstylovější hadry, vezmou si selfie hůlku a vydávají se na lov. Ať už patříte k těm, kteří si dají poctivý burger, nebo sázíte na zdravý salát, klíčové je sdílení – a tím nemyslím pouze sousto. Na Instagramu to vypadá jako soutěž v dokonalosti talíře, přičemž kdo naplní svůj feed nejvíc zelenými smoothies a muffinami, běží na prvním místě. Nezapomeňte na hashtagy, protože bez nich jako byste se zrovna vjeli na galaxii, kde není wifi.
Tajemství úspěšného brunchování tkví v jedné jednoduché věci – všechnu tu „zdravou“ estetiku kombinujte s vytrvalým duchem pohodlných kalhot a trička, které si pamatujete z dob, kdy jste byli ještě dítě, a bezstarostně jste prožili skvělé časy v parku. Právě to dává brunchu tu příjemnou atmosféru, kterou těžko najdete například ve vysoce honorovaných restauracích, kde vás budou sledovat, jak uhýbáte pohledem od všech těch středně-řezaných steaks a exotických příloh.
Ekonomika brunchu: Humor nebo tragédie?
Zatímco se játra a pankreas hroutí pod náporem nekonečné ložnice mimóz – která nemá problém zabalit vás do příjemné mlhy zpomalenství – nezapomeňte, že brunch má i svou dark side. Bylo zjištěno, že průměrný český mladý profesionál utratí za brunch zhruba pětinu svého měsíčního rozpočtu. Našli jsme důkazy o tom, že kombinace špatně investovaných peněz a kdysi oblíbeného moku, zvaného Bloody Mary, se zdá být katapultem do halucinogenního rituálu.
Není to ovšem jen o penězích, ale o prioritách. Tímto trendem se pomalu, ale jistě, mění zábava ve styl životního do zápasového výcviku, a jak se zdá, mnozí z nás se ocitají na bojišti mezi sendviči a vaječnými pokrmy. Zda si najdeme svobodné chvíle, abychom opravdu ochutnali jídlo nebo se pouze honíme za dalšími fotkami pro náš digitální život, závisí jen na naší sebedisciplíně. Možná je na čase uvědomit si, že na fizičce, co má na sobě teplákovku, se také občas usmívat.
Takže příště, když se rozhodnete pro brunch, zůstaňte chvíli v té svíčkové a řekněte sami sobě – „Já nebudu otrokem několika míst v mém feedu, tento pokrm nebude mým otrokem.“ A zhluboka se nadechněte, zapomeňte na čísla a jen si užívejte. V pravém slova smyslu.