V dnešní době je given, že se alkoholní kultura neustále vyvíjí a překvapuje. Co si takhle představit letní grilovačku, kde se místo tradičního piva a vína podává neodolatelná směs burčáku a kvalitního ginu? Takový nápoj by mohl zapůsobit nejen na vaše chuťové pohárky, ale také dodat šmrnc veškerým akcím, na kterých se vy, cool yuppies a bezstarostní boomers, objevujete. Objevilo se totiž nové trendové spojení, které dokáže zaručeně rozproudit debatu a prolomit ledy. Takže si sundejte ponožky do sandálů, vztyčte sklenku a nahlédněte do tajů, co se děje na scéně domácích koktejlových alchymistů.

Burčák: Vína, co není víno

Než se dostaneme k mojí oblíbené kombinaci, je dobré si osvěžit pamět a probrat, co vlastně burčák je. Tento způsob výroby vína je z běžného pohledu na víno naprostý rebel. Představte si tekutinu, která je zhruba v polovině procesu fermentace, a díky tomu si zachovává značně vyšší množství cukru. Věděli jste, že burčák byl po dlouhá staletí oblíbený u moravských vinařů, kteří jej podávali pod názvem „muškát“? Když už mluvíme o nějakém tom skvostném faktu, tak vězte, že v některých oblastech je burčák tak žádoucí, že to místní prostě nemohou nechat bez povšimnutí – konají se zde slavnosti, kde se degustuje tento lahodný zlatý nektar a obvykle se na jejich konci každou sklenice vypálí přímo do střechy starého sklípku. Vskutku, rajské a trochu šílené, že?

Kombinace, na kterou nezapomenete

Jednoho letního večera jsem se rozhodl udělat experiment. Poté, co jsem nabil svůj mixér plnými sklenicemi burčáku, přidal jsem šťávu z limetky a trošku ginu, který mi zbyl po předchozím víkendovém maratonu. Nechal jsem všechny ingredience chvíli promíchat, nalil do sklenic a podával. O zdařilém experimentu svědčila nadsázka na tvářích mých přátel, kteří mne oslovovali jako alchymistu. Noc poté, co se burčák spojil s ginem, byl pro mě naplněn smíchem, veselím a zábavou. Kouzlo burčáku je v tom, že dokáže skvěle doplnit klasický ginový tonik a přitom neuštědřit zbytečné kocoviny, což je pro nás, kultivované milovníky alkoholu, vskutku požehnáním.

Zřejmě Vám říkám zjevné pravdy, ale kdo si o sobě myslí, že ví všechno o dobrotách? Takže buďte uvolnění a otevření novým kombinacím, než zavřete dveře na tradiční metodu užívání alkoholu. Věřte, burčák má svůj vlastní charakter a místo v našich sklenicích si zaslouží. V životě je dobré občas vyzkoušet něco jiného, než jen klasického beera a rumu. Co takhle mrknout na servírování burčáku s ochucenými toniky? Výsledek vás ohromí!

Výběr nápoje se stává součástí kulturní zkušenosti, a proto je potřeba experimentovat. Není důvod nedat šanci kombinaci, kterou byste v předchozím dni neoznačili za „naši věc“. A tak vezměte sklenku do jedné ruky a do druhé kousek nostalgie a dopřejte si zábavnou noc v přátelském kolektivu, kde burčák s ginem dává příležitost k objevování nových obzorů. Co víc si přát? Prostě si to užijte a nechte lehce šumivou chuť burčáku, aby ovládla vaše smysly.

Tvorba webových stránek: Webklient