Pohodlí, atmosféra, večírky a ochutnávky – to vše se dnes točí kolem vína, piva a různých koktejlů. V dnešním světě, kde se lidé snaží užívat si život naplno, vzniká fascinující křížení tradičních nápojů a nových ochutnávek. Ať už se jedná o craftové pivo s chutí borůvek nebo růžové víno ve skleničkách, které by se rozpadly, jakmile je postavíte na stůl, v ulicích měst se dnes užije více chlastu než kdykoliv předtím. Pojďme se podívat, co se děje za scénou kulturního pití.

Trendy ve světě alkoholu, který šokuje i mistry cocktailů

Zamyslíme-li se nad naší oblíbenou lahví vína, musíme si připustit, že klasika nikdy nevyjde z módy. Na rozdíl od našich babiček, které kdysi preferovaly těžká vína, současní yuppies dávají přednost lehkým a ovocným chutím, a to i v režimu bez anabela. Takzvaná „zelená“ vína, vyrobená z hroznů z ekologických vinic, už sice patří do povědomí mnohých, ale to nejlepší teprve přichází. Zajímavým faktem je, že stále více a více lidí začíná objevovat „natural“ vína, která fermentují bez přidaných chemikálií a s minimálním zásahem vinaře. Kdo by si nekoupil sklenici přímo od terroir, filozofie, která už dávno není jen pro nerdy, ale i pro ty, co chtějí vypadat chytře na večeři.

Nyní se však dostáváme k pivu, což je ustálená kázeň, která se poslední dobou dostává na vyšší level. Craft piva, přesněji řečeno „pivovarský šílenství“, jsou dnes v různých variantách a chutích. Kdo by si pomyslel, že existují pivovary, které nabízí dvanáct různých druhů ovocných piv a zároveň laborují na limitovaných edicích? Důvodem, proč se pivo zmalomyslně vyhýbalo etikettě, je jeho posun směrem k rozmanitosti chutí, od nektaru po kávu, přičemž při každém pohlazení sklenice na rty objevujeme novou dimenzi. Radost se však snoubí se zábavou, a proto barmani tvoří nadělky vzorových drinků jako Malinový Mojito s pátým pánem za oknem.

Velkolepé kombinace a přístupy oslavující život

Když už se ale bavíme o kombinaci drinků, není od věci hodit sem i něco ze světa koktejlů. Představa, že cocktail je jen něco, co si číšníci krouží za barem s výrazem jako by kousli do citronu, je dávno pasé. Dnes hrají koktejly prim v restauracích, kde se mixologové chovají jako kuchaři a experimentují s přísadami, které by si nikdo nedokázal představit. Pojídání kaviáru a smetanového chantilly, které se mísí do drinku s ginem, už není výmyslem. Co nám to říká? To, že bláznivé kombinace mají stále své místo a že se vyplácí ochutnávat.

Do toho všeho se dostáváme k celkovému kouzlu pití alkoholu. Je to spojení lidí, když se štamprle zvedají v úsměvném kousku konverzace. Pít se samozřejmě může, ale nikdy nesmí být nudné. Alespoň tak, jak říkáte, že je váš drink, protože je koneckonců váš způsob, jak se spojit s ostatními. Správný drink vytváří nezapomenutelnou atmosféru a vzpomínky, které s námi zůstávají i tehdy, když se ráno probudíme s kocovinou, a přísaháme, že už nikdy. Ale to je právě to kouzlo „carpe diem“!

Ať už patříte mezi boomer generaci nebo se raději odkazujete na narůstající kulturu yuppies, v každém z nás je kousek člověka, který hledá objevování v podobě sklenice. Jenom se mějte na paměti, že ať už se rozhodnete jakkoli, vše je o zážitcích, a těch nikdy není dost. Takže zmáčkněte sklenici na zdraví a užijte si život naplno!

Tvorba webových stránek: Webklient