Žijeme v době, kdy chutné jídlo už není pouze o uspokojení hladu, ale také o sdílených zážitcích a okouzlujících fotkách. Vše, co dostaneme na talíř, se stává součástí našeho osobního brandu, ať už v kavárně, nebo na párty. Trendové restaurace se přetahují o zákazníky jako o místa na žebříčku Instagramového influence, a tak se rodí gastronomičtí kaskadéři, kteří dělají z jídla umění. Abychom se dostali do této svěží atmosféry, je nezbytné prozkoumat, co vlastně jídlo pro nás dnes představuje a jak se v něm skrývá cosi víc než jen hmotná skutečnost.
Radost od kurganu až po burger
Ano, říkám vám to, kurgan byl jedním z největších šoků v jídle od doby, kdy jsme se poprvé setkali s pomerančovou marmeládou na nudlích. Vyprávěli mi, že tahle “smažená bomba” je vrcholem umění a evoluce fast foodu, a ano, něco na tom je. Kdo by to byl řekl, že bulvární setkání klasiky může vyústit ve šílenou porci, ze které roste hlad a zároveň touha po místech v restauracích, kam se musíte objednat s měsíčním předstihem? Ale právě v tom je kouzlo: jídlo už dávno není pouze jídlem, stalo se formou sebevyjádření. Takto si jeden večer bereme burgery a druhý den pečeme bruschettu s nějakým polosurovým avokádem, které jsme si přivezli z Francie.
A co se týče toho překvapivého faktu, víte, že lidé tráví v průměru kolem 60 minut denně myšlením na jídlo? A to je jen v průměru. Pro mnohé z nás je to pravděpodobně víc, jak pro ty, co se už dávno vzdali platů za pětikilo. Možná jsme se stali oběťmi vlastního vkusu. Začínáme ochutnávat bezmyšlenkovitě avokádový toasty, které nám ve skutečnosti nic nepřinášejí, ale udělají nám radost na fotkách? To je ta pravá otázka, která nám může zamíchat s pokrmy jako karty.
Festival chutí v ulicích měst
Jídlo se v poslední době stává takovým fetišem, že už nestačí jen vařit ho doma a pak udělat selfie. Funguje jako magnet. Od food trucků rozlétajících se po městě, přes cloudu kuchyní se sérií mezinárodních lahůdek – hádáte správně, když řeknu, že každý z nás chce být součástí této gastronomické revoluce. Při každém zahájení městského festivalu jídla cítím vzrušení, jak perfektně laděná obloha a různé vůně se spojují, jako by se jednalo o rande na slepo – a pak si to dáte k ústům a zjistíte, že láska je docela podivná, jako když se k nim přidá rajčatový dip.
Trendům v jídle se nedá ujít, ale co je to, že se vlastně nekteré z nich nedaří přenést do naší kuchyně? Hlavně proto, že pokusy nás dostanou k chaotickému pořizování ingrediencí, přičemž některé z nás čekají ve frontě, zatímco jiné loví superpotraviny, jako by byly vzácným pokladem. Místo abychom experimentovali s kombinacemi, sedíme nervózně u sporáku a sledujeme video s receptem na TikToku, jako by to byl bobřík odvahy. Kolikrát jsme si po všech těch pokusech řekli, že si to radši vezmeme z restaurace a šetříme čas, který by jinak šel do vaření?
U stolu se setkávají všechny generace, které se snaží synchronizovat chutě a trendy. Případné zaškolení ve vaření se stává součástí rodinné tradice, kde se pod stařenčiným dohledem “vaří pro poslední principy mužských přátelství”. Možná nás jídlo nebo alespoň jeho volba svými chutěmi spojuje, dokonce i s batůžkáři, kteří se snaží ukořistit pár neprodejných burgerů po cestě na pláž. Společné stelivo na talíři, slunce nad hlavou a zábava – to je konečně to pravé štěstí!