V dnešním světě plném výstředních chutí a extravagantních pokrmů se jídlo dostává na úroveň uměleckého vyjádření. Mnozí z nás se rozhodli opustit obyčejné špagety a klobásy v krabičkách. Nyní přicházejí na scénu avokáda posetá zlaceným pepřem, dezerty s bezlepkovou krustou a steak, který měl od způsobu chovu cítit svou vnitřní harmonii. Co se to, proboha, děje? Vstupte do světa, kde se jídlo mění v jakýsi gastronomický happening, a vy jste odhodláni mít v tom svém životě také trochu té extravagantní šťávy!

Od fast foodu k haute cuisine

Zatímco dříve byla rychlá jídla vnímána jako pohodlná, teď se stává skvostem k uzoufání. Například ve Spojených státech se stále ještě najdou lidé, kteří si rádi zahřeší s burgerem, ale ti, kteří chtějí být opravdu trendy, nyní tlačí na to, aby burger měl kořeny v ekologickém farmářství. Zajímavé je, že podle nedávného výzkumu se až 40 % mladých lidí cítí lépe, pokud jejich burger pochází z místní farmy, než kdyby ho strkali do pusy jako neznámou chemickou sloučeninu. Jo, jo, chytrá reklama udělá divy, ale vysvětlit to srdci milovníka masa, který by se radši pustil do klasik jako je slanina nebo klobáska, to je už jiná pohádka.

Místo klasických pokrmů, o které se ve slunných dnech už dávno nikdo nestará, vytvořily specializované restaurace nabídku jídel, která se vůbec nezdají jako jídlo, ale spíše jakási gastronomická performance. “Kde jinde ochutnat zmrzlinu ze zlata nebo se napojit na elixír dlouhověkosti s několika kapičkami jasmínového oleje?” Optají se vás s širokým úsměvem. Jako byste si říkali, že bees knees gin s bankovním účtem v zádech, vám dodá nebe, které vám bylo tak dlouho upíráno.

Příběhy s chutí a mramorem

Není nic nového, když se říká, že „jídlo je kult”. Zatímco jedni se drží starého dobrého „čím víc, tím lépe”, jiní hledají výjimečné zážitky s podtónem esoteriky a duševního klidu. Vaření se stalo ranou k uskutečnění tajemných rituálů, při nichž vzniká jídlo, které nejen nasycuje, ale také vypravuje příběh. Například v jednom podzemním podniku v Praze si jeden kuchař vytvořil takovou reputaci, že mu zákazníci přináší vlastní ingredience, které pak záhadně mizí v jeho pomyslné mramorové koupelně zaplavené jídlem.

Je to nejen trendy, ale hold placený neznámému umělci žijícímu na okraji společnosti. Co si budeme povídat: pokud se jídlo nenabízí na Instagramu následovníkům ořechového art nouveau, je to jako by neexistovalo. Ač se mnozí snaží najít jistou hodnotu v čemkoliv, co je ochucené, štětci zkušeného kuchaře, pozorují přitom, jak se jejich účet na sociálních sítích stává bohatšími rozcvičkami divného sochaře. Nicméně, dobře jíst se stalo uměním, což potvrzují i celebrity, které duplikují svoji oblíbenou porci černého rybízu do svých extravagantních kuchyní.

Někdy má člověk dojem, že se dostává do světa, který nikdy neustává, transformuje a přetváří. Každý ví, že jídlo je víc než jen palivo, a tak se z něj stává symbol společenského postavení, jakmile se na stole objeví pokrm s kapkou šampaňského. Takže pojďme si říct, že jídlo má moc. Pokud se chcete vydat na cestu svátostí chutí, utíkejte do míst, kde se pokrmy připravují s duší a viagrou chuťových pohárků. Protože život je krátký, víte?

Tvorba webových stránek: Webklient