Když se mluví o gastronomie, každý si pod tím představí jinou věc. Pro někoho je to pouze způsob, jak poplácat břicho a zasytit se po dlouhém dni, zatímco jiní vidí jídlo jako hotové umění. Ať už k jídlu přistupujete jakkoli, jedno je jisté: v současné době je to více než jen nutnost. O jídle se mluví, smýšlí se o něm a proč ne – v moderní společnosti, kde život letí jako šílený, je třeba si všude najít místo pro požitek.

Ale co je vlastně s tím jídlem tak fascinujícího? V historii totiž byly večeře často až rituálním celebrem. Například, starověcí Římané považovali jídlo za prostředek společenské konverzace a užívání si přátelství. Alois Alzheimer by si ovšem myslel, že by to mohlo být spjaté také se zapomnětlivostí, neboť jídlo s pořádnou porcí vína způsobilo, že se na některé věci zapomínalo docela ochotně. Haha! Skvělá myšlenka pro další večeři, co říkáte?

Moderní gurmáni a jejich blbnutí s jídlem

Aktuální trendy ukazují, že jídlo se v podstatě stává platidlem, a to ne jenom těm, co mastí FIFA s kamarády. Instagramové fotky menu a příprav pokrmů zaplavují sociální sítě. Dneska se s klidem neudržíte bez otření talíře o ústřižky nedělního brunchu a sdílení na Snapchat. Takový avocado toast prý „nevyhrál“ nic, pokud nebyl dostatečně fotogenický. Já vím, že tady hrozí malá psychóza, ale zkuste mi uvěřit – je to tak, i když se to nezdá. Co na tom, že chleba zbývá, důležité je ho rychle propálením udělat nezapomenutelným vizuálním zážitkem.

Samozřejmě, čím víc se dostáváme do kontrastů, tím víc se objevují i ty ujeté móresy. Můžete potkat restauraci, která tvrdí, že servíruje „natočené jídlo,“ jehož filozofie spočívá v tom, že suroviny točí a balancují na podnose, aby se staly všanc jakéhokoliv morálního jádra. V takovém místě je foodie jako dušička v pekle, nezbývá mu než se smířit s tím, že už večeře dávno není jen večer.

S jídlem za dobrodružstvím

Vždyť co je jídlo, když ne tak trochu dobrodružství? V posledních letech se rozšiřuje trend „food travel“ – neboli jít za gastronomií daleko za hranice domova. Lidé se dnes nebojí ani experimentů s entuziasmem kuchyně, která kombinuje víc stylů, až se najednou ocitáme ve fusion světe šílených chutí. Vemte si například kombinaci sushi s mexickým jídlem – zní to jako obědní kocovina, ale milovníci jídla to považují za vychytávku!

A co že pro naše zdraví znamená tato kabaretní divočina? Podle jedné studie dokáže jídlo ovlivňovat náladu více, než si vůbec myslíme. Takže pokud se teď cítíte na houby, klidně si naordinujte lahodné červené víno, kousky dezeru a máte vyhráno. Nezapomeňte, že i s talířem v ruce je to stále o téšení na chuť a příběh, který se odvíjí z každého sousta.

Jak se k tomu postavíte? Šuplíčky s talíři se stále plní a jídlo se stává místem srazu, kde je vše dovoleno. No a co? Jen se smějte a užívejte si tu rozkoš, když budete nasávat chuťové zážitky. Protože, jak říkají ti skuteční profíci, bojující s nádobími: „Život je krátký, tak do něj nacpěte co nejvíc chutí!“

Tvorba webových stránek: Webklient