Jídlo je nejenom palivo pro naše tělo, ale také prostředek, jak se spojit s kulturou, tradicí a dokonce i s módními trendy. V dnešní době je situace kolem gastronomie taková, že senzační burger s nebíčkovým trhaným masem a domácí majonézou láká víc než nechat si narůst hipster bradku. Když se rozhodnete stříkat omáčku z křupavého toastu, máte na dosah ruky gastronomickou revoluci, která roste mimo jiné přímo před našima očima.

Nečekané poklady v ulicích

Zkusili jste někdy jít na oběd a namísto sytého burgeru nebo sushi si dát… no, třeba fíkus? Přesně tak! V jednom pražském bistra experimentují s jedlými rostlinami, kde si můžete lehoučce zakousnout do kousku zeleně, jako byste ohýbali pravidla metabolismu. Zatímco jako jídlo víte o chlupatých hruškách nebo avokádu, zapomeňte na konvenčníhažvanícího gurmána a ochutnejte něco, co bylo donedávna považováno za „zelený prostor“ na vaší plácku. Mỹdlo z kaktusu vám vezme dech, ale až po tom, co si na něm všimnete svých sousedů, jak se snaží vymyslet, co to vlastně jedí.

Jak říká jedno staré městské přísloví: „To, co nazýváte jídlem, si musíte zvětšovat do nebeských plání.“ Takže pokud jste v baru a vidíte šéfkuchaře svírat ceremoniální nůž, nebojte se, není to žádný horor z Itálie – to jen mile ladí s nedělním brunchem.

Slavné kombinace s twistem

O tom, že jakákoliv kombinace může být zajímavá, svědčí například kaviár a popcorn – je to jako když se potkají Bradley Cooper a Lady Gaga, dva světy, které na první pohled nedávají smysl, ale rázem vás zahřejí u srdce. V racek-racek podniky se teď dostanete na mamlasy včetně těchto kombinací, která křičí „F**k the world“ a „Miluju život!“ Dejte si kelímek s mini hamburgerem, ve kterém najdete kaviár, a přitom si říkejte, co vás vlastně k takovému zlovolnému mistrovskému dílu vedlo.

Ale jakmile má gastronom maraton alespoň trochu vážnosti, jediný se unaveni vyhni řezníkovi s BBQ omáčkou, který ti ve tvém městě slibuje tvůrčí experimenty. Je to klam! Jakmile si dáte první sousto, budete litovat i toho, že jste si nevzali raději hotdog s vejcem na modro a bujububu na talíři.

Na zdraví a šťastným nápadům

Stále víc lidí se snaží hledat v jídle radost ze života, a to za každou cenu, koneckonců takhle to obvykle chodí. Proč se omezovat na klasiku, když si můžeme dát sushi v kombinaci s meltdown dessert (ano, to je dezert, který reálně rozsměje jako víno na třídenním fesťáku)? Když se zamyslíte, jídlo nás vyzývá, abychom žili, nikoliv přežívali.

Snažte se vybírat si zážitky, které vás posunou vpřed, jako chuťově firemní víno oproti nudné krabici vína z supermarketu! A jestli se budete po jídle cítit jako mladý James Bond na dovolené v Karibiku, pak věřte, šli jste tou nejlepší cestou. Hlavně se nebojte zapojit do tuzemských gastronomických změn, i když to znamená ověřit si jídlo u místního vegana, co vám hrdě vysvětlí, proč konzumace masa ničí planetu.

Takže vstaňte z gauče, dejte si tu kávu a vydejte se na gastronomickou cestu, protože jídlo je v současnosti nejen o chuti, ale i o zábavě a tom, co si s ním uděláte. Označte si tu hamburgerovou diverzifikaci kalorií, cítíte to? Pamatujte, v dnešní době je klíčová jen jedna věc: užívejte si to, nebo vám zbydou jen vzpomínky!

Tvorba webových stránek: Webklient