Začíná to nevinně. Objevíte zázrak z marketingového oddělení, trendy jídlo, které si s sebou na brunch vezme kdekdo, a tímto se dostanete do zlatého kruhu “foodie”. Ale co když vám řeknu, že tento fenomén má víc než jen sympatické jméno? Je to vlastně revoluce, která mění naše vnímání jídla, a k tomu přidává špetku bláznovství, na které jsme celou tu dobu čekali. Od avokádového toustu po latte s kurkumou, stále platí: čím víc Instagram-worthy, tím líp!
Kávy a smoothie plné pokrokového umění
Každý ví, že pití nějakého způsobu kafe je víc než jen rituál. Teď už i espresso má své módní období. Čím víc se snažíme uchopit svá kulinářská umění, tím více podléháme trendům. A přiznejme si to, kdo by odolal pohledu na hladkou, jemně našlehanou kávu s mandlovým mlékem a posypem z černého sezamu? Ale nejedná se jen o fejsbukový hrdinství. Věděli jste, že aroma kávy může zvýšit váš pocit radosti? Když si tedy jednou týdně dopřejete kávu z hipsterského bistra, ve skutečnosti investujete do svého duševního zdraví. Dostaňte se do energetického módu a staňte se guvernérem brunch kultury!
Dochucovadla – nová buddy trojka
Do kuchyně, jak už jsme se zmínili, by neměly patřit pouze soli a pepři. S příchodem foodie kultury se objevuje nová generace dochucovadel, která nám dává možnost vykřikovat „tohle je boží!“ i u těch nejjednodušších pokrmů. Harissa, sriracha, nebo třeba hoisin omáčka – mixujte je jak dirigent na koncertě a každý pokrm dostane nový rozměr. A že snad umění v kuchyni nemá místo pro improvizaci? To je omyl. Přesně tak, ampule křupavé tahini může z vaší nudné večeře udělat microtrendy událost, na kterou budou vaši přátelé vzpomínat na Twitteru dobrou dekádu.
Street food a jeho rozkvět
Nenechme si ujít dobrou zprávu: street food není jen pro ty, kteří zapomněli na peněženku. Je to kategorie jídla, která si zaslouží troubou hýčkanou slávu a podívat se na něj od zcela jiné stránky. Pojídání burgerů z food trucku na rohu ulice je now a nejenže zvednete náladu, ale zjistíte, že tato jídla někdy předčí i tříhvězdičkovou restauraci, co si hraje na pomluvy Michelinova průvodce. Ukrývají v sobě nejen kreativitu a prostor pro experimentování, ale také perlu – příběhy a atmosféru, které sedí na každém rohu ulice.
Jsme v době, kdy je jídlo víc než jen palivo pro naše těla. Je to umění, kult snobismu a touha po novém zážitku. Každé sousto se stává kapitolou v mém životě, ať už je to během víkendového brunchu s přáteli nebo sólovým výletem na místní trh. Takže, milí foodie, připravte si svůj Instagram, ochutnejte něco, co vám rozproudí krev a nebojte se zůstat na vrcholu této chutné revoluce.