Když se řekne “pivní festival”, mnozí si hned představí čtyři dny ochutnávání nejrůznějších zlatých moků, extravagantních stánků nasáklých pivními parfémy a tlačenice u pultů. Jde však o víc než jen o kvasnice a chmely. Tyhle akce se staly nesmírně populárními a pro yuppies, kteří se snaží uchytit v celém tom městském shonu, to není jen příležitost napít se, to je životní styl, jak řekl jeden moudrý, nebo spíš opilý, vtipálek.
Začněme trošku historicky – podle archeologických nálezů se pivo vařilo už před více než 7 000 lety. Takže když dnes někdo s úsměvem označuje své oblíbené pivo za “ručně sbírané”, máme se ptát, jak přesně to probíhalo v pravěku. Je fascinující, že lidé odedávna zkoušeli různé styly vaření a přísady. Což okamžitě vyvolává otázku, zda by naši předci byli na špici trendy, kdyby se dnes dožili. Představte si je, jak si v prastarých hospodách po letech oblíbené “pšeničné” pivo vylepšují bylinkami a kořením. Co na to řekli? “Budu pít brečku, ale alespoň s chutí!”
Alkohol: klasika, nebo detaily?
Když se rozhodnete navštívit pivní festival, je důležité mít na paměti, že alkohol je známo, že zhoršuje úsudek. Tím myslím, že když si objednáváte “něco, co je dneska v módě”, mohlo by se vám nakonec stát, že skončíte u jakéhosi kořeněného piva se špetkou tymiánu a citronu. A teď si představte, že se toužíte pochlubit svým přátelům s touto „lahůdkou“. Je vtipné sledovat, jak nevyzpytatelné jsou lidské chutě, zvláště v dnešním světě hipsterských nápojů, které by i vaši babičku donutily zamrknout.
Na festivalu se můžeme setkat s pivními someliéry, kteří se snaží tuto „vědu“ posunout na další level. Oni to vnímají jako umění – nosí si s sebou verzi chuťového profilu 2.0 a rozebírají aromata víc než většina lidí rozebírá vztahy. Pokud se je pokusíte přesvědčit, že “pilsner” není jen druh piva, ale vlastně i životní náhled, tak vám zaručuji, že k tomu nebudou potřebovat víc než pár loků a kouzelné slovo “receptura”.
Vše v jednom šálku
Pro mnohé návštěvníky pivního festivalu to není pouze o konzumaci zlatého moku, jde o komunitu, o sdílení zážitků a propojování. Ráno si vzít kávu, odpoledne přejít na pivo a končit noci s nějakým extravagantním koktejlem je tou nejmodernější praxí, které se říká „multitasking“. Ale ruku na srdce, kdo by se necítil jako král, když po zásluze končí s ruční verzí “zlaté vody” na ochutnávce?
Samozřejmě, pokud budete na festivalu dodržovat doporučení “všechno s mírou”, mohlo by se stát, že se stáváte „ním“ – osobou, která vede přednášku na téma „pivní zdraví“. Nepodceňujte sílu motivace mezi drinky; i ty se totiž mohou proměnit na nejefektivnější networking v dějinách. A ujišťuji vás, že organizátoři festivalu nemají tušení, jak jiný život může být skrze tak „triviální“ nápoj.
A tak, když se rozhlédnete po barech, stáncích a davu lidí, nezapomeňte, že každý lok není jen hlt piva, ale výrazem našich životů – našich touh, ambic, a nakonec i smíchu. Pořádáno ve stylu, jak se patří, a s vědomím, že pivní festival není místem pouze pro labužníky, ale pro všechny, kdo si chtějí užít ten zatracený život naplno. Důležité je umět si to užít – ať už lehkým koktejlem, nebo truchlivým pivem.